Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Overwinning homo's Rusland

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft Rusland gisteren veroordeeld voor het verbieden van homodemonstraties in Moskou. De uitspraak is een overwinning voor de Russische homobeweging.

Het Hof legde Rusland een boete op van 29.510 euro, die betaald moet worden als schadevergoeding aan Nikolaj Aleksejev, de organisator van de Moskouse Gay Pride die de rechtszaak had aangespannen. Ook dwingt de uitspraak Rusland om homoparades in het vervolg toe te staan.

Het Hof voerde in zijn vonnis aan dat het verbod op homodemonstraties in de Russische hoofdstad discriminerend was. De Gay Prides waren volgens het Hof uitsluitend verboden omdat de onlangs ontslagen burgemeester Loezjkov ze persoonlijk had afgekeurd en niet omdat ze de openbare orde zouden verstoren, zoals door het gemeentebestuur werd aangevoerd. Loezjkov staat bekend als een homohater. Homodemonstraties in Moskou werden op zijn bevel door de politie met harde hand uiteengeslagen. Hoewel homoseksualiteit in Rusland sinds de jaren 90 niet meer strafbaar is, zijn veel Russen nog altijd tegen homoparades.

Aleksejev noemde de uitspraak een groot succes, niet alleen voor homo’s maar voor alle burgers. Daarmee bedoelde hij dat Rusland zijn wetten zal moeten aanpassen als het in de toekomst andere bijeenkomsten, zoals demonstraties van oppositiebewegingen, wil verbieden. Want in het vonnis benadrukte het Hof, dat Rusland vaak op de vingers tikt wegens mensenrechtenschendingen, dat het grondrecht op openbare bijeenkomst moet worden geëerbiedigd.

Vorige maand was Aleksejev twee dagen zoek. Naar eigen zeggen was hij, toen hij het vliegtuig naar Zwitserland wilde nemen, ontvoerd door niet nader geïdentificeerde mannen, die hem onder druk wilden zetten om zijn aanklacht bij het Hof in te trekken.