Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Onderzoek bij toren in R'dam

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar het instorten van de woontoren in Rotterdam. De bekisting van een zojuist gestorte betonnen vloer begaf het gisteren. Dat heeft een woordvoerder van de onderzoeksraad vandaag bekendgemaakt.

De raad verzamelt ter plaatse informatie. Daarbij worden ook betrokkenen bij het ongeval gehoord.

In totaal raakten er zes mensen gewond, waarvan vijf zwaargewond. Twee van hen liggen nog steeds op de intensive care. Zij kwamen onder het puin terecht en liepen daarbij ernstige botbreuken op.

Een woordvoerder van de OVV verwacht dat er dieper op de zaak wordt ingegaan, wanneer de eerste resultaten van het onderzoek bekend zijn. De bouwsector kan veel leren van fouten die met dit soort bouwconstructies worden gemaakt, aldus de woordvoerder tegenover het ANP.

Na het instorten werden omliggende winkels gesloten wegens instortingsgevaar. Inmiddels is dat gevaar geweken. De bouwconstructie van de toren is inmiddels ook weer veilig. Volgens de hulpdiensten ligt er niemand meer onder het puin.

De toren van de Maastrichtse architect Wiel Arets wordt gebouwd in het centrum van Rotterdam, tussen de Lijnbaan en de Coolsingel, en moet bij oplevering 70 meter hoog zijn. Het gebouw had in 2011 gereed moeten komen.