Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Nederland kort

Geen plek voor Rutte bij G20-top in Seoul volgende maand

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Nederlandse diplomaten ondernemen koortsachtige pogingen premier Rutte alsnog uitgenodigd te krijgen voor de top van de twintig belangrijkste economieën ter wereld. De zogeheten G20 komt op 11 en 12 november bijeen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. De kans dat Nederland mag aanschuiven, wordt in andere landen uiterst klein geacht. Wanneer Nederland inderdaad van deelname blijft uitgesloten, is dit een forse deuk in het prestige van het vorige week aangetreden kabinet. Premier Balkenende wist de afgelopen jaren telkens wel een uitnodiging te bemachtigen. Nederland maakt formeel geen deel uit van het gezelschap. Maar omdat Nederland over een verhoudingsgewijs zeer grote financiële sector beschikt, werd toch altijd een invitatie verkregen.

Zes gewonden na instorten gebouw

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In het centrum van Rotterdam zijn gistermiddag twee verdiepingen van een gebouw in aanbouw ingestort. Er zijn minstens zes bouwvakkers gewond geraakt. De instorting is vermoedelijk veroorzaakt doordat een ondersteuning het begaf tijdens het storten van een betonnen vloer. Dat heeft een woordvoerder van de opdrachtgever van het gebouw, MAB Development, gisteren gezegd. Het is nog niet bekend waardoor de zogenoemde onderstempeling het begaf, aldus de zegsman. De zaak wordt onderzocht door onder andere de Arbeidsinspectie en de opdrachtgever zelf.

Preventief fouilleren mag in A’dam-West

Amsterdam. De gemeenteraad van Amsterdam heeft ermee ingestemd dat de politie voortaan ook in stadsdeel West preventief mag fouilleren. Burgemeester Van der Laan wil met preventief fouilleren wapenbezit en -gebruik in West terugdringen. Daar vinden onder meer veel overvallen plaats. Eerder deze maand werd er een juwelier doodgeschoten bij een overval. Preventief fouilleren mag al langer in andere delen van de hoofdstad, waaronder delen van de stadsdelen Zuidoost en Centrum. Daar is het aantal wapenincidenten volgens Van der Laan flink gedaald. (ANP)