Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

'Natuurlijk mag Ali nog gewoon op voetbal'

Allochtonen zijn bij nader inzien toch welkom bij Haagse voetbalclubs. Maar dan moeten ze wel hun contributie betalen en integreren, vindt de PVV.

Nederland, Den Haag, 09 maart 2010, Richard De Mos , Kamerlid van de PVV tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. PVV / Partij voor de vrijheid / foto; Peter Hilz
Nederland, Den Haag, 09 maart 2010, Richard De Mos , Kamerlid van de PVV tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. PVV / Partij voor de vrijheid / foto; Peter Hilz

Richard de Mos heeft spijt. Het Haagse gemeenteraads- en Kamerlid van de PVV had niet voor een ‘allochtonenstop’ in het Haagse amateurvoetbal moeten pleiten, beseft hij nu. Nadat De Mos gisteren zijn voorstel had gelanceerd, volgden de afkeurende reacties elkaar in hoog tempo op. Wethouder Karsten Klein (sport, CDA) noemde het een „volledig onzinnig” idee. Hij vroeg zich af hoe de PVV het voor het elkaar krijgt om elk maatschappelijk probleem op allochtonen te betrekken. „Een dwangmatige xenofocus”, vindt Klein.

De Mos wil juist niet geassocieerd worden met discriminatie, zegt hij. Hij heeft niet voor niets in het verleden jarenlang les heeft gegeven op een „zwarte basisschool”. Het raadslid is „geschrokken van de enorme emmer stront” die hij gisteren over zich heen kreeg. De Mos besloot gisteravond zijn voorstel in te trekken. „Het ging alleen nog maar over die allochtonenstop, dat vervuilt de discussie. Spreidingsbeleid was misschien een beter woord geweest.”

Maar de problemen in het amateurvoetbal zijn en blijven onverminderd groot, zegt De Mos, die zelf tien jaar jeugdtrainer was bij een Haagse voetbalvereniging. Hij is dan ook niet van plan om het onderwerp te laten varen en houdt vast aan de veertien vragen die hij hierover gisteren stelde aan het Haagse college.

Waar bestaat de problematiek uit?

„Wanbetalers, een gigantisch tekort aan vrijwilligers, respectloos gedrag en geweldsincidenten zijn bij clubs met veel allochtone leden aan de orde van de dag. Bij die verenigingen zijn geen ouders te vinden die willen rijden, een wedstrijdje willen fluiten of achter de bar willen staan. Veel clubs kampen met grote financiële problemen en luiden de noodklok. Het is tijd om daar eens wat aan te doen, in plaats van af te wachten zoals de KNVB en het college doen.”

U zag in het weren van Hagenaars van niet-westerse afkomst van voetbalclubs een oplossing?

„Dat is uit zijn verband gerukt. Natuurlijk mag Ali nog gewoon op voetbal. Ik heb in het verleden ook met een Marokkaanse jongen gevoetbald. Zó’n gozer en nog een goede voetballer ook. Ik heb alleen gezegd dat te veel allochtone leden bij clubs tot problemen leiden. Dat zijn de feiten. Daarnaast komt het de integratie niet ten goede. Als bij een club alleen maar Turken en Marokkanen spelen, zullen ze onderling echt geen Nederlands spreken. Autochtone leden lopen weg, omdat er te veel allochtonen zijn gaan voetballen. Dat doet pijn, zeker als je ergens twintig jaar hebt gespeeld. Het Haagse karakter van veel voetbalverenigingen gaat op die manier verloren.”

Als een een allochtonenstop kennelijk niet de oplossing is, wat dan wel?

„Een zwarte lijst voor wanbetalers zou al veel helpen. Het is voor clubs heel lastig om contributie te innen. Als iemand ergens een jaar heeft gespeeld zonder te betalen, stapt hij gewoon over naar een andere club. Met een rood vlaggetje achter zijn naam mag iemand nergens anders meer spelen. Over een oplossing van het probleem van compleet allochtone verenigingen moeten we nadenken. Ik hoop dat andere partijen een bijdrage willen leveren, in plaats van ‘ach’ en ‘wee’ te roepen en de PVV als xenofoob weg te zetten. De PVV wil het wij-zij-denken juist tegengaan.”

Uw partij is regelmatig het tegendeel verweten.

„Dat is onterecht. Wij benoemen problemen en willen er ook wat aan doen. De misstanden in het voetbal zijn een afspiegeling van problemen in de maatschappij.”