Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Melancholie wordt nog eens aangedikt

cd rock

Kings Of Leon

Come Around Sundown***

Succes heeft een keerzijde. De Amerikaanse rockgroep Kings Of Leon, twee jaar geleden internationaal doorgebroken met de hits Sex on fire en Use somebody, riep de hoon van medemuzikanten over zich af toen een groot deel van het backstagegebied bij het Engelse V Festival voor hen moest worden afgezet en er, later bij een concert in de VS, duiven op hun hoofd poepten.

Hun gotische garagesound ontwikkelde zich in het elfjarig bestaan tot robuuste stadionrock die de vergelijking met U2 opriep, maar die altijd hun zuidelijke Amerikaanse roots bleef weerspiegelen.

Op hun vijfde, in New York opgenomen album Come Around Sundown is het melancholieke en traditionele aspect van hun muziek nog eens aangedikt, met name door de toevoeging van de warme klank van het Hammond B3-orgel aan hun breed uitwaaierende, gelaagde gitaarrock. De weidse prairiemuziek van ‘Radioactive’ koppelt een direct van U2’s The Edge afgekeken echogitaar aan een gospelkoor, en in ‘Back down South’ wordt het Americanagevoel versterkt door fiddle en dobro.

De succesformule blijft onaangetast, hoewel er ditmaal geen songs tussen steken die het tot veel gecoverde moderne klassiekers zouden kunnen schoppen. Zoals ‘Use somebody’ door Laura Jansen tot een nieuw ‘Hallelujah’ werd gepromoveerd.

JAN VOLLAARD