Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Leo Castelli

In het boeiende artikel van Joost Zwagerman over Leo Castelli (Boeken, 15.10.10) komt de ‘in Estland’ geboren Mark Rothko ter sprake. Onjuist. Rothko is geboren in 1903 in Dvinsk, Rusland of, op zijn Lets, Daugavpils. Hij ontvluchtte tsaristisch Rusland en arriveerde op Ellis Island in 1913, samen met andere leden van het gezin Rothkowitz. Na WO I werd Dvinsk officieel Daugavpils in het onafhankelijke Letland. De emigratie was een wijs besluit gezien het latere lot van de Joodse gemeenschap daar. Nu is er een kleine tentoonstelling in het stedelijk museum als eerbetoon aan ‘hun’ beroemde schilder. De synagoge is met steun van Rothko’s kinderen gerestaureerd en in 2006 in gebruik genomen.

Bouwe Hijma, Amsterdam