Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Economie

Herstel haven Rotterdam zet stevig door

Rotterdam, 22 okt. De Rotterdamse haven heeft tot nu toe een goed jaar achter de rug. De goederenoverslag nam de eerste negen maanden toe met 13,4 procent tot 321 miljoen ton. Vrijwel alle goederensoorten vertoonden een positieve ontwikkeling, maakte het Havenbedrijf Rotterdam vandaag bekend. De overslag van ijzererts en schroot steeg maar liefst met 112 procent. Er werden 15 procent meer containers doorgevoerd. Alleen de overslag van agrarische grondstoffen liep met 7 procent terug. De totale overslag bedroeg 84 miljoen ton, 15 procent meer dan vorig jaar en een kleine 2 miljoen ton meer dan in 2008. (ANP)

AIG: recordbedrag beurs in Hongkong

Hongkong, 22 okt. De beursgang van het Aziatische onderdeel van de Amerikaanse verzekeraar AIG in Hongkong heeft een bedrag opgeleverd van 17,8 miljard dollar (12,8 miljard euro). Het is de grootste beursgang ooit op de beurs in Hongkong. AIG verkocht een belang van 58 procent in AIA aan investeerders in Hongkong. De verzekeraar heeft nog de mogelijkheid extra aandelen aan te bieden waarmee het belang in AIA zou afnemen tot 33 procent. Met de opbrengst kan AIG een deel van de 180 miljard dollar aan staatssteun aflossen. (ANP)

Korte staking bij TNT in Kerkrade

Kerkrade, 22 okt. Ongeveer vijftig TNT-postbodes van twee vestigingen in Kerkrade hebben vanochtend korte tijd het werk neergelegd vanwege klachten over onderbezetting en hoge werkdruk. Na de toezegging van het management om op korte termijn samen naar oplossingen voor de problemen te zoeken, gingen de postbodes rond half twaalf weer aan het werk. Dat meldde de Bond voor Post Personeel (BVPP) vandaag. De actie lijkt op een staking vorige week bij TNT in Helmond. Inmiddels dreigt bij TNT ook een landelijke staking. De vakbonden vinden de voorstellen die het postbedrijf tot nu toe heeft gedaan om de gevolgen van de reorganisatie te beperken, onvoldoende. (ANP)

Fonds van 250 mln voor sociaal web

San Francisco, 22 okt. Internetbedrijven Facebook, Amazon en Zynga richten samen met een investeringsmaatschappij een fonds op van 250 miljoen dollar (180 miljoen euro). Dat moet sociale netwerken op internet, zoals Facebook, een nieuwe impuls geven. De partners brengen niet alleen kapitaal in, maar bieden startende ondernemers ook technische hulp aan. (ANP)