Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Kort nieuws Buitenland

Jakarta erkent martelen Papua’s, straft militairen

JAKARTA, 22 okt. Indonesische militairen hebben zich recent schuldig gemaakt aan marteling van burgers in de provincie Papua. Dat heeft de regering in Jakarta vandaag erkend. Beelden van de marteling, verspreid via internet, werden wereldwijd veroordeeld. Er was onder meer te zien dat de genitaliën van een man met een brandende stok werden bewerkt. De minister van Veiligheid Djoko Suyanto heeft gezegd dat de betreffende militairen zich „niet professioneel” hebben gedragen en dat zij zullen worden gestraft. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Indonesië al langer van buitensporig optreden in Papua. (AFP)

Proces Bemba start eind november

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 22 okt. De Congolese oud-presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba staat vanaf 22 november terecht voor het Internationale Strafhof in Den Haag. Bemba is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, omdat hij als leider van de Congolese rebellenbeweging MLC in 2002 en 2003 in de Centraal Afrikaanse Republiek zou hebben gevochten aan de zijde van de toenmalige president Patassé, tegen rebellen van de latere president Bozizé. Bemba zou onder andere verantwoordelijk zijn voor moord, verkrachting en plundering. Hij vocht zijn vervolging aan omdat het Strafhof naar zijn mening geen jurisdictie heeft. De kamer van beroep verwierp dat bezwaar deze week.

Uitbraak cholera in Haïti: 135 doden

Port-au-prince, 22 okt. Zeker 135 mensen in Haïti zijn gestorven aan diarree wegens een vermoedelijke uitbraak van cholera. Meer dan duizend mensen in de noordelijke regio Artibonite zijn besmet, zei Catherine Huck, coördinator van de noodhulp van de Verenigde Naties in Haïti, gisteren. Als de uitbraak van cholera wordt bevestigd, is het de eerste epidemie sinds de grote aardbeving in januari van dit jaar. Hulpverleners hebben steeds gevreesd dat de slechte hygiëne in de tentenkampen voor vluchtelingen tot epidemieën zou kunnen lijden. Cholera is een infectieziekte die zich verspreidt door besmet water en kan leiden tot ernstige diarree, overgeven en uitdroging. (AP)

Hongaarse staat in VS aangeklaagd

Washington, 22 okt. Een groep Hongaarse Amerikanen eist in een rechtszaak tegen de Hongaarse staat en twee Hongaarse spoorbedrijven schadevergoeding omdat die samengewerkt zouden hebben met de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het deporteren van honderdenduizenden joden naar concentratiekampen. Dat heeft de advocaat van de groep gisteren bekendgemaakt. Het zou gaan om ten minste driehonderd Hongaarse overlevenden van de Holocaust en familieleden van slachtoffers die nu in de Verenigde Staten wonen. (Reuters)

Auto-ongeluk man met bionische arm

Wenen, 22 okt. De vermoedelijke eerste persoon ter wereld die een auto bestuurde met een door hersenprikkels gestuurde bionische arm is ernstig gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Dat meldden Oostenrijke media gisteren. De 22-jarige Christian Kandlbrauer werd in de buurt van Bad Waltersdorf, in het zuidoosten van Oostenrijk, gevonden in zijn brandende auto nadat hij tegen een boom was gebotst. (BBC)