Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Kort nieuws Binnenland

Proef: rubber asfalt stiller maar slijt sneller door water

Apeldoorn, 22 okt. ‘Rubber asfalt’ is stiller dan gedacht, maar het slijt sneller. Die voorlopige conclusie trekt Rijkswaterstaat op basis van een proef langs de A50 bij Apeldoorn. De wegbeheerder bedekte daar een toerit met een rubberen toplaag om na te gaan of dit geluidsoverlast vermindert. Dat doet het rubber beter dan Rijkswaterstaat van tevoren had gedacht, zei een woordvoerder gisteren. Het materiaal raakt echter snel beschadigd als het wordt gelegd over een betonnen laag waarop het water niet goed kan weglopen. Aanzienlijk slijtvaster is de rubberen toplaag als die wordt gelegd over zoab (zeer open asfaltbeton), dat water veel sneller afvoert. Rijkswaterstaat verwacht in januari de definitieve onderzoeksresultaten te kunnen presenteren. Het idee van rubber asfalt komt uit Japan. Ook daar bleek overigens uit experimenten dat de duurzaamheid te wensen overliet. (ANP)

Ruim duizend kunstheupen terug

Den Bosch, 22 okt. Naar schatting duizend Nederlandse patiënten die een kunstheup hebben, moeten terug naar de dokter om te laten controleren of hun prothese wel goed is, zo is vandaag bekend geworden. Volgens de Nederlandse Orthopaedische Vereniging zijn er in Nederland nog geen gevallen bekend van patiënten die opnieuw moeten worden geopereerd. De heupen zijn afkomstig van het Amerikaanse bedrijf DePuy Orthopaedics. De fabrikant moet wereldwijd 93.000 geplaatste kunstheupen laten onderzoeken, die na 2003 zijn geplaatst. Vooral in Groot-Brittannië en Australië waren er problemen met heupen waarbij metaalslijpsel loskwam. (ANP)

Lijk gevonden in Schipholtunnel

Schiphol, 22 okt. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft vanochtend het treinverkeer naar en van Schiphol stilgelegd, omdat er een stoffelijk overschot is gevonden aan een uiteinde van de treintunnel. Dat heeft het KLPD gemeld. Het was vanochtend nog niet duidelijk of er een aanrijding heeft plaatsgevonden. De NS verwachtte dat de verstoring van het treinverkeer in de loop van de middag verholpen zou zijn. (ANP)