Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Internationaal kort

20-jarige studente criminologie wordt sheriff in Mexico

Práxedis G. Guerrero. Het kostte meer dan een jaar om een opvolger te vinden voor de vorige politiechef die werd doodgeschoten. Maar sinds woensdag heeft Práxedis G. Guerrero dan een nieuwe sheriff die het grove drugsgeweld rond het Mexicaanse grensstadje moet aanpakken: een 20-jarige studente criminologie, Marisol Valles. Iedereen is bang in Práxedis G. Guerrero (vernoemd naar een revolutionair die sneuvelde in 1910), zei Valles. Het Sinaloa-kartel en Juárez-kartel voeren een bloedige strijd om de nabijgelegen snelweg, een belangrijke smokkelroute langs de Amerikaanse grens. ’s Nachts rijden zwaarbewapende bendeleden in geblindeerde terreinwagens door de straten. De burgemeesters van twee buurgemeenten zijn vermoord. „De angst gaat plaatsmaken voor veiligheid”, beloofde Valles, zelf moeder van een zoontje. Ze heeft tien nieuwe agenten ingehuurd en wil er nog vijf – liefst vrouwen – aannemen. Nodig, want Práxedis G. Guerrero (8.500 inwoners) telde nog maar drie agenten, nadat er acht uit vrees ontslag hadden genomen. Verder beschikt Valles over ten minste één politieauto en twee lijfwachten. Een wapen zal ze zelf niet gaan dragen. (AP)

Morgen mogelijk stukken WikiLeaks

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Klokkenluiderswebsite WikLeaks heeft voor morgen een persconferentie aangekondigd in Londen. Waarschijnlijk publiceert de site dan de al enige tijd verwachte reeks documenten over de oorlog in Irak. Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte vorige week bekend dat het de openbaarmaking van een recordaantal geheime documenten verwacht. De vorige keer dat WikiLeaks een grote persconferentie gaf, was bij de verspreiding van tienduizenden geheime stukken over de oorlog in Afghanistan. De site is al enige weken uit de lucht ‘wegens onderhoud’.

Cubaanse activist krijgt Sacharov-prijs

Brussel. Het Europees Parlement heeft gisteren de jaarlijkse Sacharov-prijs voor behartigers van mensenrechten toegekend aan de Cubaanse activist Guillermo Fariñas. De journalist en psycholoog ging dit jaar ruim 130 dagen in hongerstaking voor de vrijlating van politieke gevangenen. Hij eindigde zijn actie begin juli, toen de Cubaanse regering de vrijlating van 52 dissidenten aankondigde. Inmiddels zijn meer vrijlatingen aangekondigd. De Sacharov-prijs bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro. (Reuters)

Homo’s VS tijdelijk geweerd uit leger

San Francisco. Na één dag is de openstelling van de Amerikaanse strijdkrachten voor openlijk homoseksuele mannen en vrouwen gisteren weer uitgesteld. Een federaal Hof van Beroep besloot het recente gerechtelijke besluit om het anti-homobeleid binnen het leger per direct af te schaffen tijdelijk op te schorten. De regering is voorstander van afschaffing, maar was in beroep gegaan omdat president Obama het omstreden beleid via politieke weg wil afschaffen, en niet via de rechter. Komende maandag besluit het Hof over eventuele verlenging van de opschorting. (AP)

Levenslang voor Canadese kolonel

Belleville. De Canadese kolonel Russell Williams is gisteren veroordeeld tot twee keer levenslang voor de moord op twee vrouwen. Eerder deze week bekende Williams voor de rechter de moorden. Daarnaast bekende hij ook de verkrachting van twee andere vrouwen en 82 inbraken waarbij hij damesondergoed stal. In 2009 werd Williams hoofd van luchtmachtbasis Trenton en gaf hij logistieke steun aan de missie in Afghanistan, de noodhulp aan Haïti na de aardbeving en de Winterspelen in Vancouver. (AP)