Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Entertainment

Het zusje van Beyoncé

Ze klinkt als Beyoncé, ze zingt als Beyoncé, ze is zo mooi als Beyoncé, maar ze heet Solange. Vijf jaar jonger is ze dan haar zus die in de jaren nul uitgroeide van succesvol R&B-zangeres tot een wereldster van het kaliber Madonna. De carrière van Solange Knowles verliep minder soepel. Haar eerste album kwam al uit op haar zestiende, maar Solo Star flopte. Op haar zeventiende trouwde ze, een jaar later werd ze moeder en trok ze zich terug in Idaho, een deelstaat die niet bepaald bekend staat om zijn showbizz – eerder om zijn aardappelen.

Een muzikale comeback in 2008 van de inmiddels gescheiden Solange getuigde dan ook van karakter. Vooral omdat ze op haar tweede cd een opvallend geluid liet horen – een mix van seventies soulmuziek met electromuziek van nu. Haar boodschap: ik ben een onafhankelijk muzikant.

Nu was Solange altijd al wat rebels. In het laatste jaar vóór highschool werd ze tijdelijk van haar christelijke school getrapt omdat ze weigerde een poster van een halfnaakte rapper van haar kluisje af te halen. In veel van haar liedjes van nu vloekt ze er op los. En vorig jaar werd ze gefotografeerd met gekortwiekt haar – gedurfd voor iemand die half uit krullen leek te bestaan.

Haar zus Beyoncé is meer mainstream en van nature braaf. In een galajurk zong ze president Obama en Michelle toe na de verkiezingsoverwinning in 2008. Om haar wulpse uitspattingen op podia en in clips te rechtvaardigen, heeft Beyoncé een alter ego in het leven geroepen – de ronduit hitsige Sasha Fierce.

Solange heeft geen alter ego nodig. Maar de ironie wil dat zij zich zo laat voorstaan op haar zelfstandigheid ten opzichte van haar zus, dat ze alsnog voortdurend met Beyoncé bezig is. In het eerste liedje van haar tweede album begint ze meteen over haar zus te zingen: ‘I’m not her and never will be/two girls going in different directions.’ En op een plaat getiteld Fuck the Industry is de openingszin: ‘I’ll never be picture perfect Beyonce.’

In een interview in 2007 met het vrouwenblad Essence zei Solange dat het megasucces van haar zus niets voor haar is. „Ik heb echt medelijden met mijn zus. Ik zeg telkens: ‘Hee, laten we gaan shoppen’ en dat kan zij dan niet. Nee, benadrukt Solange: „Miljoenen albums verkopen en nummer-één-hits scoren - dat is mijn doel niet.” Het klinkt ongeloofwaardig uit de mond van een 24-jarige ambitieuze en talentvolle artiest. Maar haar zus voorbijstreven, dat is hoe dan ook onmogelijk. Gelukkig heeft ze een hoger doel. Solange: „Het allerbelangrijkste is om een goede moeder te zijn.”