Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Hebben zij de VN-factor?

De kandidaten strijden in een Idols-achtige competitie met als prijs het toespreken van de Algemene Vergadering.

Ze kregen les van ex-CDA-spindoctor Jack de Vries.

Wie treedt er zondag in de voetsporen van koningin Beatrix en PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma? Twee vrouwen die op het eerste gezicht weinig gemeen hebben. Maar ze zijn allebei VN-jongerenvertegenwoordiger geweest.

In 1970 was Beatrix – toen nog koningin-in-opleiding – de eerste die als jongere werd toegevoegd aan de Nederlandse VN-delegatie, om te leren hoe deze internationale organisatie werkt. Tegenwoordig wordt jaarlijks iemand tussen de 18 en 26 verkozen om mee te lopen in New York en op tournee te gaan langs scholen om anderen te enthousiasmeren voor mondiale politieke vraagstukken. Iris Gardien (24), Dirk Janssen (20) en Thijs Verheul (18) nemen het tegen elkaar op in een Idols-achtige competitie. Met als ultiem doel: volgend jaar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken.

Sharon Dijksma weet nog precies hoe ze haar betoog in 1991 begon, met een citaat van Mahatma Gandhi. Over de rest van de speech lag ze behoorlijk in de clinch met toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek. Want hoewel de vertegenwoordiger de ideeën van jongeren moet uitdragen, is zijn positie ook dienend aan de Nederlandse regering. „Al is die daar wel relaxter in geworden, geloof ik”, zegt Dijksma. „Ik was ook nogal een atypische kandidaat begin jaren negentig. Die plek werd toch gezien als een opstapje voor het diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken. Ik was toen actief voor de Jonge Socialisten en alles behalve diplomatiek.” Maar ze had wel de tijdgeest mee, met haar pleidooi over milieu en overbevolking.

Het huidige tij lijkt vooral anti-ontwikkelingssamenwerking. Links en rechts verschijnen kritische boeken en nota’s over hoe geld wordt weggegooid of ontwikkeling zelfs schaadt. Leidend in het beleid van de nieuwe regering is dat er vooral minder aan zal worden besteed.

Met name voor Gardien kan dat grote gevolgen hebben, want zij studeerde ontwikkelingsstudies in Nijmegen. Of ze haar ambitie om beleidsontwikkeling te combineren met onderzoek nog kan waarmaken, vraagt ze zich wel af. „We weten niet zeker of ontwikkelingssamenwerking in de huidige vorm blijft bestaan, dus ik heb geen idee welke mogelijkheden er straks nog zijn.”

Wat ze in haar campagne heeft gemerkt, is dat het thema in ieder geval erg leeft. Van desinteresse is geen sprake meer, beaamt Verheul. „Veel jongeren die ik spreek klagen over dat er zoveel aan de strijkstok blijft hangen. Zonder echt te weten wat dat is. Maar liever dat daar discussie over ontstaat, dan dat het ze niets kan schelen.” Zelf heeft hij geen diplomatieke aspiraties, want hij gaat volgend jaar geneeskunde studeren. Maar eerst wil hij die begeerde bijbaan.

Janssen, student internationale betrekkingen aan het University College in Maastricht, ziet het wel als een eerste stap „om internationaal samen te werken en mensen te verbinden. Ik kan wel in de universiteitsbibliotheek blijven zitten, maar als jongerenvertegenwoordiger kan ik echt verschil maken.”

Campagnetaal leerden de drie kandidaten onder anderen van voormalig CDA-spindoctor Jack de Vries. Hij was een van de mensen die hen klaarstoomden voor de finale aanstaande zondag, op de VN-jongerendag in Den Haag. Gevraagd hoe hij de huidige politieke situatie in Nederland aan vertegenwoordigers van andere landen zou verklaren, zegt Janssen: „Dat kan niet in een soundbite. Ik ben bereid rustig de Nederlandse gedoogconstructie uit te leggen.“

Kijk voor meer informatie en stem op je favoriete kandidaat op www.dewereldvandevn.nl