Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Franse politie breekt blokkade

De Franse politie heeft vannacht een blokkade opgebroken bij de belangrijkste olieraffinaderij in de regio Parijs. Zo maakt president Sarkozy duidelijk dat hij bereid is het conflict met de vakbonden over verhoging van de pensioenleeftijd hard te spelen. De Senaat houdt vanavond een belangrijke stemming over de omstreden hervorming. De bonden hebben al nieuwe massabetogingen aangekondigd, ook als de wetswijziging wordt aangenomen.

De politie beëindigde vannacht rond 3 uur de blokkade bij de raffinaderij van Total in Grandpuits, nabij Parijs. De raffinaderij is van groot belang voor de brandstofvoorziening in de hoofdstad. Sinds demonstranten bijna twee weken geleden raffinaderijen en brandstofdepots zijn gaan blokkeren, kampen tankstations in met name het noorden en westen van Frankrijk met benzinetekorten.

De order voor het politieoptreden in Grandpuits kwam rechtstreeks uit het Elysée: Sarkozy bedient zich van een wet die het mogelijk maakt stakingen in strategische sectoren te beëindigen in het geval van publieke nood.

De centrum-rechtse regering probeert de hervorming van het pensioenstelsel met een versnelde procedure aangenomen te krijgen. In Frankrijk begint volgende week de herfstvakantie en de regering hoopt dat die de stakingsbereidheid verkleint. De vakbonden proberen de druk groot te houden door ondanks de vakantie nieuwe protesten aan te kondigen.

Sarkozy wil de pensioenleeftijd verhogen van 60 naar 62 jaar. Wie een volledige pensioenuitkering wil ontvangen, moet daar 42 jaar bijdrage voor hebben betaald. Wie dat niet haalt, moet voor een volledig pensioen wachten tot zijn 67ste. Ook als de leeftijdsgrens wordt verhoogd, heeft Frankrijk nog een van de laagste pensioenleeftijden in Europa.

Van tijd tot tijd 1789 naspelen: pagina 4