Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Film van de dag

Quintin Tarantino's debuutfilm Reservoir Dogs: een moderne klassieker Reservoir Dogs Year: 1992 Director: Quentin Tarantino Harvey Keitel Steve Buscemi
Quintin Tarantino's debuutfilm Reservoir Dogs: een moderne klassieker Reservoir Dogs Year: 1992 Director: Quentin Tarantino Harvey Keitel Steve Buscemi Photo12

Reservoir Dogs. Tarantino’s eerste film werd vrijwel meteen herkend als moderne klassieker. Alle Tarantino-kenmerken zitten erin: het gebruik van vergeten popliedjes, verwijzingen naar andere films en popcultuur, verrassende casting, veel geweld, sterke, humoristische dialogen en een vertelvorm die afwijkt van de standaard-Hollywoodfilm. In Reservoir Dogs zien we bijvoorbeeld alleen de nasleep van een overval die is misgegaan, waarna de overlevenden elkaar treffen in een opslagplaats en proberen te achterhalen wie hen heeft verraden. (Quentin Tarantino, 1992, VS),RTL5, 22.40-0.30u.

André Waardenburg