Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

FC Utrecht laat winst glippen, zege voor PSV

FC Utrecht is in groep K van de Europa League nog altijd ongeslagen. Maar de ploeg van trainer Ton du Chatinier wacht na drie duels ook nog steeds op de eerste zege. FC Utrecht verspeelde gisteravond voor eigen publiek de overwinning tegen Steaua Boekarest. Door een eigen doelpunt van verdediger Alje Schut een kwartier voor tijd eindigde de thuiswedstrijd in 1-1.

Beide ploegen treffen elkaar 4 november in Roemenië opnieuw. FC Utrecht staat op drie punten, Steaua heeft er twee. De Nederlandse middenmoter speelde eerder met 0-0 gelijk tegen Napoli en Liverpool.

FC Utrecht toonde in de eerste helft iets te veel ontzag voor de Europese clubkampioen van 1986. De thuisploeg was technisch aanzienlijk beter, vooral in offensief opzicht, maar durfde voor de rust nog niet volop in de aanval te gaan tegen de Roemeense nummer vijf. Toch kregen de manschappen van Du Chatinier enkele goede kansen op de openingstreffer.

Na de rust leek er aanvankelijk weinig te veranderen. FC Utrecht viel zonder veel overtuiging aan. Duplan verloste zijn ploeg uiteindelijk van de nul. De voormalige Spartaan trof na een uur doel met een bekeken schot, 1-0.

FC Utrecht verzuimde daarna de broze voorsprong uit te bouwen. Een kwartier voor tijd kwam Steaua verrassend op gelijke hoogte. Uit een vrije trap van Iasmin Latovlevici kopte Alje Schut de bal in eigen doel, 1-1.

PSV heeft een flinke stap gezet richting de knock-outfase van de Europa League. De koploper van de eredivisie won in Boedapest met 2-1 van Debrecen en gaat met zeven punten uit drie duels aan kop in de groep. PSV won eerder bij Metalist Charkov en speelde voor eigen publiek gelijk tegen Sampdoria.

De ploeg van trainer Fred Rutten kwam in Hongarije na 35 minuten op achterstand, maar maakte al snel weer gelijk via Orlando Engelaar. Invaller Jonathan Reis scoorde in de tweede helft met een fraaie voetbeweging de tweede treffer van PSV uit een voorzet van Erik Pieters. (ANP)