Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto- en motorsport

F1-coureurs rijden stof weg op nieuw circuit Zuid-Korea

De Australische Formule 1-coureur Mark Webber (Red Bull) heeft vandaag op de eerste trainingsdag voor de Grote Prijs van Zuid-Korea de beste rondetijd neergezet. In de tweede sessie kwam de koploper in het WK-klassement tot de tijd van 1 minuut en 37,942 seconden op het nieuwe circuit in Yeongam.

Zuid-Korea staat voor het eerst op de kalender van de Formule 1. Het circuit op ongeveer 400 kilometer van hoofdstad Seoul is pas twee weken klaar. De internationale automobielfederatie FIA keurde de baan die circa 160 miljoen euro kostte pas vorige week goed.

In de eerste sessie was de baan nog wat glad en stoffig. De eerste trainingsdag op de nieuwe piste verliep zonder ongelukken. „We zijn optimistisch. Het is leuk om hier te rijden, al veranderden de omstandigheden gedurende de dag”, zei Webber na de eerste trainingen tegen verslaggevers. Ook de Pool Robert Kubica (Renault) was enthousiast: „Er zijn enkele unieke secties op het circuit. De pitstraat is wat smal als je de baan op of af wilt. Buiten dat hebben de Koreanen een opzienbarende prestatie verricht. Voor een coureur zit een nieuw circuit altijd vol uitdagingen. De baan werd elke ronde beter en aan het einde van de tweede trainingssessie waren de omstandigheden zelfs goed.”

Tijdens de eerste trainingen waren werklui nog bezig de laatste hand aan het circuit te leggen. De regenval van de laatste weken had de werkzaamheden extra vertraagd. „Tijdens de eerste trainingssessie was het verschrikkelijk stoffig. Het was het smerigste circuit waar ik ooit op gereden heb”, zei de Brit Lewis Hamilton (McLaren) over de ochtendtraining. „Daarna werd de baan snel beter.” Hamilton was in de eerste vrije training de snelste. In de tweede training liet hij de derde tijd noteren, 1.38,279, achter de Spaanse Ferrari-coureur Fernando Alonso (1.38,132).

De eerste F1-race in Zuid-Korea (start zondagochtend vroeg Nederlandse tijd) is de voorlaatste van het seizoen. Zelden waren zo laat in het seizoen nog zoveel coureurs in de race voor de titel: Webber gaat aan de leiding, met 220 punten, voor Alonso (206), Sebasitian Vettel (Red Bull, 206), Hamilton (192) en de Britse titelverdediger Jenson Button (McLaren, 189). Een zege levert 25 WK-punten op.