Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Evelien Lohbeck in keuze YouTube

Met haar animatiefilm Noteboek is Evelien Lohbeck uit Tilburg één van de 25 winnaars van de Youtube Play wedstrijd. De wedstrijd, georganiseerd door het Guggenheim Museum en website Youtube, ging erom de beste webfilmpjes ter wereld te vinden en te tonen.

Vannacht was de feestelijke finale in het Guggenheim in New York, live uitgezonden via Youtube. Samen met de andere 24 winnaars wordt Lohbecks filmpje vertoond in de Guggenheim musea van New York en Bilbao.

In haar winnende animatiefilm gebruikt Evelien Lohbeck een schetsboek als een notebook. Als ze het boek openklapt, zie je een getekend toetsenbord en een getekend beeldscherm, waarop vervolgens de Windows desktop, Google en Youtube verschijnen. Alles nagetekend, maar wel bewegend. Door een computer op papier na te bootsen, zorgt ze voor een verrassende omkering, die ons erop wijst dat de computer een ingewikkelde elektronische nabootsing is van een bureau met een schetsboek erop.

Op de getekende YouTube hergebruikt Lohbeck vervolgens eerdere filmpjes met hetzelfde idee. Zij tekent in haar schetsboek een basgitaar en speelt hierop het openingsloopje van Seven Nation Army van The White Stripes: Poemmmm. Poempóem poem poem poem poem. In een spiegel zie je de getekende versie van haar spiegelbeeld bewegen. Het boek wordt een scanner waarop ze haar hand en gezicht kopieert, zoals kinderen zo graag doen. De ‘kopieën’ komen er vervolgens getekend uitrollen. Verder gebruikt ze haar schetsboek als broodrooster en broodbordje.

Evelien Lohbeck (Rotterdam, 1983) is artist in residence bij het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (Niaf) in Tilburg. Ze wordt vergeleken met Michel Gondry. In diens film Be Kind Rewind, moeten twee videoklerken op houtje-touwjewijze zelf alle films uit de videotheek remaken, omdat de originelen zijn gewist.

Het Guggenheim kreeg 23.358 inzendingen uit 91 landen, waarvan er 125 doorgedrongen tot de shortlist. De jury, met onder meer kunstenaars Takashi Murakami en Laurie Anderson, kozen hieruit vijfentwintig winnaars. Er stonden vijf Nederlandse inzendingen op de shortlist: Lohbeck, het duo Lernert&Sander, Sjors Vervoort, Wim Conradi en Niels Hoebers.

Zie: youtube.com/play en evelienlohbeck.com.