Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

EU-hof: cao naleven bij uitbesteden werk

Een bedrijf dat activiteiten en bijbehorende werknemers afstoot moet zich in beginsel houden aan de overeengekomen arbeidsvoorwaarden als hetzelfde werk in hetzelfde bedrijf door dezelfde werknemers gewoon wordt voorgezet.

Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gisteren bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door een medewerker van cateraar Albron in het bedrijfsrestaurant van bierbrouwer Heineken in Zoeterwoude.

De vakbond FNV Bondgenoten, die Albronmedewerker John Roest in deze rechtszaak bijstaat, beschouwt het oordeel van de Luxemburgse rechters als een overwinning. Volgens Heineken is het nog te vroeg om de gevolgen van de uitspraak te overzien.

Roest was van juli 1985 tot maart 2005 in dienst van Heineken Nederland Beheer, de ‘personeels-bv’ die binnen het Heinekenconcern fungeert als centrale werkgever. Roest was samen met ongeveer 70 andere medewerkers gedetacheerd op de afdeling ‘catering’ bij Heineken Nederland. Door deze detachering viel hij onder de cao van de personeels-bv.

Per maart 2005 droeg Heineken de catering over aan Albron. Roest trad toen in dienst van Albron als medewerker van de afdeling bedrijfsrestaurants, maar tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. Hij en zijn collega’s kregen volgens FNV Bondgenoten gemiddeld 35 procent minder inkomen. Roest vocht die gang van zaken aan bij de kantonrechter, die hem in 2006 gedeeltelijk in het gelijk stelde.

Albron ging in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam. Dat legde de zaak voor aan het EU-hof in Luxemburg, de hoogste rechter in EU-aangelegenheden. Het EU-hof oordeelt dat Roest in beginsel dezelfde arbeidsvoorwaarden had moeten houden. De uiteindelijke beslissing is nu aan het Amsterdamse hof. Daarbij is de Luxemburgse uitleg bindend.

In afwachting van deze zaak staan volgens FNV Bondgenoten verschillende bedrijven in de startblokken om de constructie van Heineken toe te passen. Hen is nu de pas afgesneden, aldus de bond.