Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Een aantrekkelijke en begaafde minnaar

Het is een steeds opnieuw terugkerende droom: ik zit voor een aquarium en bekijk de felgekleurde visjes die sierlijk voorbij zweven. Dan stijgt het water uit het aquarium en vormt zich als massieve massa om de bak: ook hierin zwemmen visjes, zonder glas om hen heen, zo door de kamer. Net als ik het voorzichtig wil gaan bewonderen valt het water weg en liggen alle vissen plots op de vloer, kronkelend, hun kleuren zijn nauwelijks meer zichtbaar en hun schubben glanzen koud. Ik weet dat ik ze moet redden maar het zijn er te veel, ze staren me doods aan. Ik doe niets.

Ik vind het wel chic, zo’n terugkerende droom. Het geeft me het gevoel dat ik een nogal dramatisch onderbewustzijn heb, een onderbewustzijn dat spreekt van „Onmacht!” „Noodlot!” „Schuld!” en „Tsunami!” Mijn bewustzijn denkt meer in termen van: hmmm... ben ik ooit verdwaald in de keuken van een Zeeuws visrestaurant? Maar toen ik laatst weer over de zwevende vissen droomde, wilde ik die ochtend toch eens kijken wat de droomduiding ervan zei. Dit was een impuls zoals je de behoefte voelt om tóch even je horoscoop te lezen. Van droomduiding weet ik enkel dat Freud er nogal gek op was, maar volgens mij betekende bij hem elke droom dat je seks wilde (behalve als je over seks droomde, dan betekende het dat je je moeder wilde vermoorden).

De website dromenweb.nl bood een uitgebreid dromen-abc, waar ik zo secuur mogelijk mijn droom op kon zoeken. Bij Vis stond: ‘dromen over vissen in helder water betekent dat u in de gunst zult komen bij machtige personen. Als een jonge vrouw droomt dat zij vissen ziet, voorspelt dit een aantrekkelijke en begaafde minnaar.’ Dit was natuurlijk prima informatie. Vooral die begaafde minnaar zag ik wel zitten (begaafd in moleculaire scheikunde of in De Balancerende Omgekeerde Kraanvogel?). Uit nieuwsgierigheid keek ik even verder op de site, om er vervolgens achter te komen dat de maker van deze dromensite ofwel gek is, ofwel een inquisiteur uit de vroege Middeleeuwen. Bij Geitenkaas (wie droomt er nou specifiek over geitenkaas, trouwens) staat bijvoorbeeld: ‘de zaken nemen een andere wending omdat u zich te veel met plezierigheden en kunstzinnige vrouwen inlaat.’ Of bij Verliefdheid, ook een van mijn favoriete droomonderwerpen: ‘het waarschuwt u tegen persoonlijke pleziertjes, omdat zij tot een schandaal zullen leiden. Het zien van verliefde dieren voorspelt dat u zich met anderen bezig zal houden met vertier van bedenkelijke aard.’ Bij Varkensvet kan een vrouw ‘rekenen op teleurstelling als ze in sociaal aspect hogerop wil komen.’ Oftewel, dames: mocht je een graaf proberen te strikken voor een verstandshuwelijk, probeer dan het varkensvet uit je dromen te weren. Dan was Freud toch een stuk geloofwaardiger.

Renske de Greef