Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Duitse groei zwakt af

Duitsland verwacht voor dit jaar een economische groei van 3,4 procent. Dat heeft minister van Economische Zaken Rainer Brüderle gisteren bekendgemaakt.

Voor volgend jaar houdt de regering van bondskanselier Angela Merkel rekening met een groei van 1,8 procent. Vorig jaar kromp de Duitse economie nog met 4,7 procent door de gevolgen van de kredietcrisis. Het was de zwaarste recessie waarmee Duitsland sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog te maken had. Volgens Brüderle zijn het vooral de scherp stijgende export en de aantrekkende binnenlandse vraag die de Duitse groei aanjagen.

De miljardenmaatregelen die Merkels regering vorig jaar heeft genomen om de conjunctuur te stimuleren, hebben volgens de bewindsman een goede uitwerking gehad. „Mede daardoor kon de productie dit jaar weer snel op gang komen toen de vraag eenmaal toenam”, zei hij.

Brüderle verwacht dat het aantal werklozen in Duitsland dit jaar tot onder de drie miljoen zal dalen. Nu al is in delen van de zuidelijke deelstaten Beieren en Baden-Württemberg door groeiende bedrijvigheid praktisch geen werkloosheid.

Duitse economen wijzen erop dat niet meer uitsluitend de gestegen uitvoer de economie stimuleert. „Duitsland heeft drie dampende pannen op het vuur: de export, de investeringen en de binnenlandse consumptie”, aldus econoom Lothar Hessler. Professor Hans-Werner Sinn, hoogleraar economie in München, verwacht langdurige groei in Duitsland. Hij denkt dat vooral de bouw de komende tijd van een opleving zal profiteren. Volgens hem zullen de lonen en prijzen in Duitsland stijgen.