Dit is een artikel uit het NRC-archief

Emancipatie

De volkstelling op bezoek bij de machthebbers

160982511Afgelopen weekend werden in Moskou ook premier Poetin en zijn vrouw Ljoedmilla aan de volkstelling overworpen. Het Kremlin had daarbij alles uit de kast gehaald om de hoogste leider van Rusland als een sober levend mens voor te stellen. Zo droeg Poetin  een armoedig bruin truitje en zat hij in een kamer die erg veel aan de beschaafde arbeidersarmoede van de voormalige DDR deed denken. Vooral de oude televisie, het bankstel en het tafeltje versterkten die indruk.

Wie wel eens in Poetins paleis in Novo-Ogarjovo of in Medvedevs voor 200 miljoen dollar opgeknapte ambtswoning is geweest, weet dat de werkelijkheid anders is. Ruslands leiders leven in grote weelde.  Maar voor het oog van gewone volk moest tijdens de volkstelling even een ander beeld worden neergezet. Onderdeel va dat beeld was ook Ljoedmilla Poetina, die nog maar zelden in het openbaar verschijnt en van wie wordt beweerd dat ze in een klooster is ingetreden. Maar ook dat gerucht werd door het Kremlin tijdens de volkstelling voor even uit de wereld geholpen. watch?v=zLw5lsgiJ1o