Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Verkeer en infrastructuur

De specialiteit van de chef

A woman wearing a chef's hat collects fish with a co-worker along the muddy shores of a polluted canal in central Beijing October 21, 2010. The canal has been drained for cleaning, enabling fishermen and local residents to collect the small fish from the thick, black mud lining the bottom of the canal. Earlier this year, data from China's environment watchdog, the Ministry of Environmental Protection, showed almost a quarter of China's surface water remains so polluted that it is unfit even for industrial use, while less than half of total supplies are drinkable. REUTERS/David Gray (CHINA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY FOOD HEALTH IMAGES OF THE DAY)
A woman wearing a chef's hat collects fish with a co-worker along the muddy shores of a polluted canal in central Beijing October 21, 2010. The canal has been drained for cleaning, enabling fishermen and local residents to collect the small fish from the thick, black mud lining the bottom of the canal. Earlier this year, data from China's environment watchdog, the Ministry of Environmental Protection, showed almost a quarter of China's surface water remains so polluted that it is unfit even for industrial use, while less than half of total supplies are drinkable. REUTERS/David Gray (CHINA - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY FOOD HEALTH IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Welke delicatesse gaat de chef-kok bereiden met de inhoud van het zakje dat de vrouw met koksmuts vasthoudt?

Eén ding is zeker: het gerecht zal verre van hygiënisch zijn. Het kanaaltje in het centrum van de Chinese hoofdstad Peking is namelijk zwaar vervuild door industrieel afval dat er wordt geloosd. Momenteel is het drooggelegd, zodat er aan een grote schoonmaak kan worden begonnen.

De lokale bevolking en keukenpersoneel van diverse restaurants gaan ondertussen op zoektocht in de dikke, donkere modder. Ze hopen daar met de blote hand kleine visjes te kunnen vangen die zijn achtergebleven in de, vermoedelijk, giftige bagger.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van het Chinese ministerie van Milieubescherming dat bijna een kwart van het water in China zo is vervuild dat zelfs de industrie het niet kan gebruiken. En minder dan de helft van de totale watervoorraad is daadwerkelijk drinkbaar.

Op de website pacificenvironment.org is bovendien te lezen dat 320 miljoen Chinezen zijn verstoken van gezond drinkwater.

De World Health Organization heeft daarbij berekend dat bijna honderdduizend mensen sterven aan ziektes die zijn veroorzaakt door vervuild water. Van alle Chinese ziektes heeft 75 procent te maken met de slechte waterkwaliteit.

Chinese autoriteiten wil dan ook al geruime tijd grote chemische bedrijven weerhouden van het lozen van hun giftige afval in rivieren en meren.