Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Cuba laat nog eens vijf gevangenen vrij

Havana, 22 okt. De Cubaanse activist Guillermo Fariñas gisteren in zijn huis, nadat bekend was geworden dat het Europese Parlement hem de jaarlijkse Sacharov-prijs voor het behartigen van de mensenrechten had toegekend. Later op de dag kondigde de kerk in Cuba aan dat de regering vijf gevangennen vrijlaat en uitzet naar Spanje. Vier van hen staan bekend als dissidenten, de vijfde is waarschijnlijk geen politieke gevangene. De journalist en psycholoog Fariñas ging dit jaar ruim 130 dagen in hongerstaking voor de vrijlating van politieke gevangenen. Hij eindigde zijn actie in juli, toen de regering de vrijlating van 52 dissidenten aankondigde. Van hen zitten er nog dertien vast. Foto AFP Cuban dissident Guillermo Farinas rests at his house in the city of Santa Clara, Cuba, after receiving the confirmation that he has been awarded the Sakharov Human Rights Prize by the European Parliament, on October 21, 2010. AFP PHOTO/Adalberto ROQUE
Havana, 22 okt. De Cubaanse activist Guillermo Fariñas gisteren in zijn huis, nadat bekend was geworden dat het Europese Parlement hem de jaarlijkse Sacharov-prijs voor het behartigen van de mensenrechten had toegekend. Later op de dag kondigde de kerk in Cuba aan dat de regering vijf gevangennen vrijlaat en uitzet naar Spanje. Vier van hen staan bekend als dissidenten, de vijfde is waarschijnlijk geen politieke gevangene. De journalist en psycholoog Fariñas ging dit jaar ruim 130 dagen in hongerstaking voor de vrijlating van politieke gevangenen. Hij eindigde zijn actie in juli, toen de regering de vrijlating van 52 dissidenten aankondigde. Van hen zitten er nog dertien vast. Foto AFP Cuban dissident Guillermo Farinas rests at his house in the city of Santa Clara, Cuba, after receiving the confirmation that he has been awarded the Sakharov Human Rights Prize by the European Parliament, on October 21, 2010. AFP PHOTO/Adalberto ROQUE AFP