Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Conflict over Haringvlietsluis

Het plan van het kabinet om de Haringvlietsluizen niet open te zetten, stuit op verzet bij Duitsland en Frankrijk. Het ‘op een kier’ zetten bij vloed moet de vissentrek – vooral van zalm – op gang brengen. Acht jaar geleden nam de Tweede Kamer daartoe het ‘Kierbesluit’, maar voerde niet uit. Frankrijk en Duitsland hebben inmiddels stuwen in de Rijn aangepast voor de vissentrek. De plannen voor de vissentrek kosten in totaal zo’n 500 miljoen euro. Die investeringen zijn „veel minder zinvol” als de Haringvlietsluizen dicht blijven, stelt de Rijncommissie ICBR. Het besluit dat met andere landen is vastgelegd, zou Nederland 35 miljoen kosten. Er is lokaal verzet, omdat er grond van boeren moet worden aangekocht. (NRC)