Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Clinton verloor codes atoomkoffer

Wanneer waren de Verenigde Staten het kwetsbaarst voor een aanval? Tijdens de Cuba-crisis in 1962 toen de Sovjet-Unie kernraketten op Cuba wilde plaatsen?

Misschien was het wel rond het jaar 2000 toen oud-president Bill Clinton een paar maanden lang de geheime codes voor zijn atoomkoffertje kwijt was. Dat beweert althans de gepensioneerde generaal Hugh Shelton die tussen 1997 en 2001 Amerika’s hoogste militair was als voorzitter van de chefs van staven.

Volgens ondermeer The Daily Telegraph beschrijft Shelton in zijn nieuwe memoires hoe Clinton geen idee had waar het plastic kaartje met codes – bijgenaamd ‘het biscuitje’ – kon zijn. „Dat is een groot probleem – een gigantisch probleem”, schrijft Shelton in Without Hesitation: The Odyssey of an American Warrior.

Volgens de vaste procedure controleerden regeringsfunctionarissen iedere maand de codes die de president toegang gaven tot het gebruik van atoomwapens. Bij een van die controles rond 2000 werd de functionaris afgewimpeld met het excuus dat de president een vergadering had. Een maand later moest een assistent van Clinton opbiechten dat ‘het biscuitje’ kwijt was.

Luitenant Robert Patterson beschreef enkele jaren geleden al dat de president het kaartje – dat hij in zijn broekzak bij zijn creditcards bewaarde – eind jaren negentig ook al kwijt zou zijn geweest. Een keer toen hij ging golfen en een keer toen hij veel aan zijn hoofd had: de dag voordat zijn overspel met Witte Huis-stagiair Monica Lewinsky bekend werd.