Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Boeken nieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

Café 't Glazen Daksken in de geboortewijk van Tom Lanoye café 't Glazen Dakske
Café 't Glazen Daksken in de geboortewijk van Tom Lanoye café 't Glazen Dakske

Bedscène Tony Blair getipt voor Bad Sex Award

Britse prijzenwatchers verwachten een literaire nominatie voor ex-premier Tony Blair: voor de Bad Sex Award. Het is gebruikelijk dat die jaarlijkse prijs naar romanschrijvers gaat die zich in de beschrijving van lichamelijke liefde te veel hebben laten meeslepen door de fantasie. De jury bekroont graag bekende schrijvers (Sebastian Faulks, Melvyn Bragg en Philip Kerr hebben hem al gewonnen). Ook ditmaal  lijken romans van de grote namen van het afgelopen jaar hoge ogen te gooien: Martin Amis, Jonathan Franzen en Ian McEwan. Het verrassendste boek dat volgens insiders op de shortlist komt (wordt in november bekend) is A Journey van Tony Blair. Zijn herinneringen aan de liefde die hij op 12 mei 1994 met Cherie bedreef (‘Ik was een dier dat zijn instinct volgde’) zou de jury niet hebben kunnen weerstaan. (TJ)

Agatha Christie had buik vol van ’melkkoe’ Poirot

De Britse misdaadschrijfster Agatha Christie (1890-1976) wilde haar eigen creatie Hercule Poirot van het toneel laten verdwijnen, zo heeft haar kleinzoon Mathew Pritchard gezegd. De Belgische detective was echter zo populair dat ze ‘haar melkkoe’ in leven hield. „Ideeën voor een nieuw boek pasten niet bij het personage van Poirot en daarom wilde ze nieuwe verhalen vertellen met andere personages”, aldus Pritchard. „Haar agenten en uitgevers, die bezorgd waren om hun inkomsten, bleven evenwel enthousiast over de populaire Poirot.” (DL)

Universiteit Mumbai wil boek Bookerwinnaar Mistry niet

In India is beroering ontstaan over het verwijderen van een boek van Rohinton Mistry van de lectuurlijst van de Mumbai Universiteit. Such a long journey, waarmee de Indiaas-Canadese auteur Mistry in 1991 de Booker Prize won, werd van de lijst geschrapt na een campagne van de nationalistische en extremistische hindoe-partij Shiv Sena. Die partij stelt dat de stichter van de partij Bal Thakeray erin wordt beledigd.

In een reactie gewaagde Rohinton Mistry van ‘geïnstitutionaliseerde zelfcensuur’ en wees op hij op de traditie van stelselmatige intimidatie en dreigementen die de partij volgens hem kenmerkt. Zo zette de Shiv Sena beweging rond Valentijn knokploegen in tegen winkels die Valentijnskaarten verkochten. In Such a long journey, e beschrijft Mistry het leven in een appartementsblok te Mumbai in de jaren zeventig. (JE)

OP DE SITE

De grote zaal, de roman van Jacoba van Velde die de bibliotheken vanaf vandaag weggeven en een gesprek met Eveline Stoel over Asta’s ogen.

M.m.v. Johan Eeckhout, Dirk Leyman, Toef Jaeger en Arjen Fortuin.