Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Boeken

boekberichten

Universiteit Mumbai wil Booker-winnaar Rohinton Mistry niet

De Canadees-Indiase auteur Rohinton Mistry (van Familiekwesties; Een wankel evenwicht) is in een controverse terechtgekomen. Onder druk van de nationalistische antimoslimgroep Shiv Sena heeft de Universiteit van Mumbai de roman Such a Long Journey van de leeslijst gehaald. In het verhaal draait het om een bankbediende die zich onder onrustige politieke omstandigheden staande probeert te houden, en de Shiv Sena komen er niet fraai vanaf. „De universiteit komt gevaarlijk dicht bij de onsmakelijke praktijk van zelfcensuur”, reageerde een verbaasde en geschokte Mistry. Het boek verscheen al in 1991 en haalde toen de shortlist van de Booker Prize. Een woordvoerder van de groep bekritiseerde het boek vanwege de ‘beledigende woorden’ aan het adres van de nu 83-jarige oprichter van de groep Bal Thackeray. In India klinkt protest in culturele kringen, de universiteit geeft geen commentaar. Mistry wees er in zijn respons ook op dat de Shiv Sena-beweging rond Valentijnsdag knokploegen inzette tegen winkels die Valentijnskaarten verkochten.

Christie had buik vol van ‘melkkoe’ Poirot

De Britse misdaadschrijfster Agatha Christie (1890-1976) wilde haar eigen creatie Hercule Poirot van het toneel laten verdwijnen, zo heeft haar kleinzoon Mathew Pritchard gezegd. De Belgische detective was echter zo populair dat ze ‘haar melkkoe’ in leven hield. „Ideeën voor een nieuw boek pasten niet bij het personage van Poirot en daarom wilde ze nieuwe verhalen vertellen met andere personages”, aldus Pritchard. „Haar agenten en uitgevers die bezorgd waren om hun inkomsten bleven evenwel enthousiast over de populaire Poirot.”

Groot succes voor Kinderboekenweek

Aan de bestseller top-60 is goed te zien dat het kinderboekenweek een succes was: zelden kwamen er zo veel nieuwe titels in een week in de lijst binnen. Boekblad polste tevreden boekhandelaren: sommige winkels haalden 10 procent meer omzet. En ook het geschenk was een groot succes – al zijn de cijfers over de uiteindelijke verspreiding nog niet bekend. De bestverkochte titels waren onder andere: Het leven van een loser van Jeff Kinney, Grijze Jager 9 van John Flanagan en De paraplu van Ingrid Schubert (Lemniscaat). Ten slotte: ook de gouden griffel voor Daan Remmerts de Vries had effect op de verkoop.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl