Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bezuiniging Bleker onthutst Noorden

Bestuurders van de noordelijke provincies zijn verbijsterd over de brief waarmee staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw, CDA) aankondigt dat ze minder geld krijgen om grond aan te kopen voor verbindingszones tussen natuurgebieden, voor ruilverkaveling en voor agrarisch natuurbeheer. Bleker was tot voor kort zelf gedeputeerde van Groningen.

Het voornemen om te bezuinigen was al bekend uit het regeerakkoord. Toch spreekt de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) van een onbetrouwbare overheid. „We verwachtten wel dat hij met scherp zou schieten, maar hij komt nu met een schot hagel waardoor alle plattelandsontwikkelingen op slot komen te staan.”

Als voorbeeld noemt Munniksma de vernatting van het laatste deel van het Dwingelderveld. Dat project staat nu op losse schroeven. Daarmee is 15 miljoen euro gemoeid, waarvan 5 miljoen uit Brussel en 2 miljoen van het Rijk. „Aan dat project hebben we dertig jaar gewerkt. De laatste boeren zijn uitgekocht en de aanbesteding kon bijna los. Nu moet ik tegen de grondverzetbedrijven zeggen dat het onzeker is of het werk kan beginnen. Dat moeten we nu minstens een half jaar uitstellen.”

Ook is er nu geen geld meer voor agrarisch natuurbeheer. „Daarmee schiet Bleker in eigen voet”, meent Munniksma. „Blijkbaar wil hij even stevig zeggen waar hij staat, maar hij gooit alles plat.” Zijn Groningse collega Douwe Hollenga (CDA) is het met hem eens. Hij wil overleg met zijn oud-collega Bleker. „We moeten snel een nieuw bestuursakkoord sluiten.” In Groningen zijn de aanleg van fietspaden, kavelruil en de aanpak van het Nationaal Landschap Middag Humsterland en Nationaal Park Lauwersoog onzeker geworden. Het gaat hierbij om zo’n 10 miljoen euro. De Friese gedeputeerde Hans Konst (PvdA) noemt het „bot machtsvertoon” van Bleker. „Dit is zijn eerste daad, maar ik hoop niet dat dit tekenend is voor de verdere periode”, zei hij voor Omrop Fryslân. Bleker was tot voor een jaar gedeputeerde in Groningen en woont in het Groningse Vlagtwedde.