Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Bankanalisten zitten er vooral vaak naast

De beste voorspellers in de financiële wereld zitten bij Goldman Sachs. Of eigenlijk, de minst slechte zijn te vinden bij deze zakenbank.

Uit een onderzoek van het Amerikaanse persbureau Bloomberg blijkt dat de meeste analisten er in minstens 75 procent van de gevallen naast zit met het advies om te kopen, verkopen of een aandeel te houden. Het onderzoek werd gedaan onder 2.500 analisten wereldwijd bij 77 instellingen tussen begin 2008 en juli 2010.

Slechts twee banken wisten een positieve score te halen van meer dan 25 procent, Goldman Sachs (38 procent) en het Amerikaanse KBW met 27 procent. Deutsche Bank staat op drie, Credit Suisse op vier en Citigroup op de vijfde plek. Nederlandse banken zijn niet te vinden in de top van de ranglijst die is gebaseerd op adviezen over 90 aandelen van banken en verzekeraars.

Uit het onderzoek blijkt dat ook de beste voorspellers moeite hadden om de val en wederopstanding van financiële fondsen goed en tijdig te voorspellen. Goldman staat wel nummer één, maar het is de vraag hoe blij men daarmee is gezien het feit dat over de 79 financiële fondsen die men volgt er slechts over 30 een accurate voorspelling werd gegeven.

Volgens analisten was de turbulente en hectische markt een belangrijke reden waarom men er zo vaak naast zat met adviezen.