Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Amerika breidt militaire steun aan Pakistan uit

De Verenigde Staten gaan de militaire hulp aan Pakistan in de komende vijf jaar met twee miljard dollar verhogen. Met het hulppakket willen de VS de druk op het Pakistaanse leger verhogen om op te treden tegen moslimextremisten. Tegelijk werd gisteren bekend dat de VS de hulp stopzetten aan enkele Pakistaanse legerheden die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en haar Pakistaanse collega Shah Mahmood Qureshi zouden later vandaag de details van het plan bekendmaken. Sinds de aanslagen van 9/11 heeft Amerika voor zover bekend jaarlijks ruim een miljard dollar militaire steun aan Pakistan gegeven voor de strijd tegen het terrorisme. De relatie is sinds de aanslagen bijzonder moeizaam geweest: volgens Amerikaanse inlichtingendiensten verleent de Pakistaanse inlichtingendienst ISI steun aan de opstand tegen de NAVO-missie in Afghanistan.

Om de steun van de Pakistaanse bevolking te winnen zegden de VS vorig jaar een vijfjarig hulppakket van 7,5 miljard dollar toe voor ontwikkelingsprojecten, onder andere in de arme tribale grensregio met Afghanistan waar de opstand het hevigst is. Een deel hiervan wordt gebruikt voor wederopbouw na de overstromingen deze zomer, waardoor miljoenen Pakistanen ontheemd zijn geraakt.

Onder zware Amerikaanse druk voerde het Pakistaanse leger vorig jaar offensieven uit tegen extremisten in de Swat-vallei en de tribale regio Zuid-Waziristan, waarbij miljoenen burgers hun huizen moesten ontvluchten voor hun eigen krijgsmacht. Volgens de Mensenrechtencommissie van Pakistan heeft het leger vorig jaar in Swat 282 buitenrechtelijke executies uitgevoerd.

De relatie tussen de VS en Pakistan is de laatste maanden verder onder druk komen te staan door de vrees in Islamabad dat het niet betrokken zal worden bij toenaderingspogingen tussen opstandelingen in Afghanistan en de regering in Kabul. Bij een strategisch overleg in Washington deze week zouden de VS Pakistan hebben verzekerd dat er „een rol voor Pakistan” is in het proces. (AP, Reuters)