Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Alleen PSV wint, Utrecht speelt gelijk en AZ verliest

Van de Nederlandse clubs die gisteren in de derde ronde van de Europa League in actie kwamen, won alleen PSV. De Eindhovense ploeg won in Boedapest met 2-1 van het Hongaarse Debrecen. FC Utrecht speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Steaua Boekarest, AZ verloor thuis met 2-1 van Dinamo Kiev.

FC Utrecht is in groep K van de Europa League nog ongeslagen, maar de ploeg van trainer Ton du Chatinier wacht na drie duels ook nog steeds op de eerste zege. Edouard Duplan schoot de thuisploeg na een uur naar een 1-0 voorsprong. Kort daarvoor werd een doelpunt van Ricky van Wolfswinkel om onduidelijke reden niet toegekend. Een kwartier voor tijd kwam Steaua Boekarest op gelijke hoogte. Uit een vrije trap van Iasmin Latovlevici kopte Alje Schut de bal in eigen doel, 1-1.

Beide ploegen treffen elkaar op 4 november in Roemenië opnieuw. FC Utrecht staat op drie punten, Steaua heeft er twee. De Nederlandse middenmoter speelde eerder met 0-0 gelijk tegen Napoli en Liverpool.

AZ speelde in Alkmaar een uitstekende wedstrijd. Maar de ploeg van trainer Gertjan Verbeek verzuimde te scoren. Zeker in de tweede helft was AZ de betere, toch wonnen de Oekraïeners met 2-1. Dinamo nam na een kwartier een 1-0 voorsprong dankzij Artem Milevski. Toen Erik Falkenburg gelijk maakte leek de ploeg uit Alkmaar eindelijk wakker te zijn. Vijf minuten later stond AZ weer achter. Verdediger Jevgeni Katsjeridi kon vrij inkoppen uit een hoekschop.

AZ is door de nederlaag derde in groep E met drie punten uit evenveel wedstrijden. Koploper BATE Borisov, dat met 1-0 won bij FC Sheriff, heeft zeven punten. Kiev volgt met vier en Sheriff staat onderaan met drie punten. Het wordt lastig voor AZ om de knock-outfase te halen met de uitwedstrijden in Kiev en Moldavië nog voor de boeg.

PSV zette een flinke stap richting de knock-outfase van de Europa League. De koploper van de eredivisie won in het Ferenc Puskasstadion met 2-1 van Debrecen en gaat met zeven punten uit drie duels aan kop in de groep. PSV won eerder bij Metalist Charkov en speelde voor eigen publiek gelijk tegen Sampdoria. De ploeg van trainer Fred Rutten kwam in Hongarije na 35 minuten op achterstand, Orlando Engelaar maakte al snel gelijk. Invaller Jonathan Reis besliste in de tweede helft de wedstrijd in het voordeel van PSV.