Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Alice loopt op hoge hakken door Wonderland

Er is nu een toneelstuk over Alice in Wonderland, het meisje dat in een konijnenhol valt en dan allerlei rare types ontmoet.

Maartje van de Wetering speelt Alice in de voorstelling 'Alice in wonderland' van het Noord Nederlands Toneel. Foto Leo van Velzen
Maartje van de Wetering speelt Alice in de voorstelling 'Alice in wonderland' van het Noord Nederlands Toneel. Foto Leo van Velzen

„Ik zag de Disney-film Alice in Wonderland. Ik vond Alice helemaal geen aardig meisje.” Toneelspeelster Maartje van de Wetering speelt de hoofdrol in het toneelstuk Alice in Wonderland naar het beroemde jeugdboek van Lewis Carroll.

Net zoals veel mensen dacht Maartje dat het een romantisch verhaal was over een meisje dat in een wonderlijke wereld van konijnen terechtkomt. Maar ze ontmoet bizarre mensen.”

Toneelspeelster Maartje van de Wetering heeft gelijk: de voorstelling Alice in Wonderland is niet echt een kindervoorstelling, eerder een „grimmig sprookje voor volwassenen”, zoals ze zegt.

„Alice is een open en eerlijk meisje”, zegt Maartje. „Met grote ogen kijkt ze in het rond. In het boek valt ze in een konijnenhol. Ik vind een touw en vraag me af of dat touw iets met mijn toekomst te maken heeft. Wat zou er gebeuren als ik eraan trek? Kinderen doen dat, ze zijn nieuwsgierig.”

Voor deze grote rol heeft Maartje van de Wetering uit haar eigen leven geput. Ze is net twee jaar afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Ze wilde zangeres worden: „Net als Alice leefde ik in een heel beschermde omgeving. Totdat ik opeens in de wereld van de volwassenen stapte. De Alice in het toneelstuk komt gemene mensen tegen, zoals de Hartenkoningin die iedereen pijn wil doen. Haar vader sluit haar zelfs in een kelder op. Dat was wel schrikken om te spelen. Met de andere acteurs hebben we het erover gehad of dit voor kinderen niet al te eng is. Maar volgens de regisseur vinden kinderen iets dat eng is juist ook spannend.”

Voor Maartje gaat Alice in Wonderland over de fantasie. Als Alice in die kleine ruimte gevangen zit, gaat ze allerlei verhalen voor haarzelf verzinnen. Ze doet bijvoorbeeld of ze verliefd is op de Cheshire kat, die haar wil opvrolijken. Dat helpt.

Aan het einde van de voorstelling draagt ze schoenen met hoge hakken, daarvoor loopt ze op platte schoenen.

Eerst wilde Maartje van de Wetering die hoge hakken niet dragen. Ze zegt: „Ik vond het een te makkelijk beeld. Maar ik begrijp nu waarom het zo is: Alice zoekt aldoor naar vrijheid. Maar dat lukt haar niet. Die hoge rode hakken laten zien dat ze geen kind meer is. Ze denkt dat ze vrij is. Dat is niet zo. In de wereld van de grote mensen ben je ook gevangen. Ze moet weer een nieuwe rol gaan spelen.”

’Alice in Wonderland’ door het Noord Nederlands Toneel. Te zien t/m 11/12. Inl.: www.nnt.nl