Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Economie

AFM: wees voorzichtig met beleggen in goud

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt beleggers om niet onbezonnen in goud te stappen. Naar aanleiding van de hoog opgelopen goudprijs schrijft de AFM in haar maandelijks nieuwsbrief: „Beleggen in edelmetalen is, zoals ten onrechte wel eens wordt gedacht, niet altijd een veilige investering.”

Volgens een woordvoerder van de AFM is er geen concrete aanleiding voor het verspreiden van deze toelichting. Er is volgens haar geen sprake van een hype, een wildgroei aan beleggingsfondsen die niet onder toezicht staan of van incidenten waarbij beleggers zijn opgelicht. De toezichthouder wil een preventief signaal afgeven aan consumenten. „We willen wijzen op de risico’s die kleven aan beleggen in goud en we schetsen de verschillende mogelijkheden waarop beleggers in edelmetalen kunnen stappen.”

In de afgelopen crisisjaren met bijbehorende dalende beurskoersen, hebben edelmetalen aan populariteit gewonnen onder beleggers. Eind vorige maand werd de grens van 1.300 dollar per troy ounce (ruim 31 gram) doorbroken. Ruim een jaar geleden was de waarde van goud nog 1.000 dollar.

Volgens belegger en televisieanalist Willem van Middelkoop is goud de afgelopen tien jaar met gemiddeld ruim 10 procent per jaar in waarde gestegen. Hij voert al jaren een publiek pleidooi dat beleggen in goud veilig is. In een recente column op beleggingssite IEX.nl uit hij kritiek op analisten die de riskante kant van beleggen in goud benadrukken. Van Middelkoop stelt dat grote Nederlandse banken en vermogensbeheerders nauwelijks goud als belegging aanbieden.