Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Kranten

Afghaanse projecten gestaakt na besluit Karzai

Amerikaanse bedrijven die ontwikkelingsprojecten in Afghanistan uitvoeren, leggen hun werk stil omdat president Karzai de particuliere beveiligingsbedrijven die hen beschermen heeft verboden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post. Het gaat om contracten van honderden miljoenen dollars.

In augustus besloot Karzai per decreet dat alle particuliere beveiligingsbedrijven in Afghanistan, die bij elkaar vele duizenden mensen in dienst hebben, moeten worden opgeheven. Karzai vindt dat zij zich te weinig gelegen laten liggen aan de officiële veiligheidsdiensten. De bedrijven zijn onmisbaar voor hulporganisaties, ambassades en de NAVO-missie ISAF. Zo zijn de Nederlanders in Uruzgan voor hun bevoorrading afhankelijk van bescherming door de omstreden Matiullah Khan. Hij is veelvuldig beschuldigd van mensenrechtenschendingen.

Onlangs werd onder druk van de Amerikaanse generaal Petraeus een uitzondering afgedwongen voor militaire bases en diplomaten. Maar een zegsman van de president verklaarde in The Washington Post dat er geen uitzondering komt voor ontwikkelingsorganisaties. „Zonder particuliere beveiligers kunnen we niet in Afghanistan werken”, zegt een medewerker van een Amerikaans bedrijf in de krant.

Volgens een woordvoerder legt het Amerikaanse bedrijf DAI naar verwachting 330 projecten ter waarde van 21 miljoen dollar stil en zal het niet beginnen aan een aantal projecten ter waarde van 6,2 miljoen. Een ander Amerikaans bedrijf, IRD, voert voor 431 miljoen dollar aan landbouwprojecten uit maar „werkt aan het vertrek”, aldus een woordvoerder.

Karzai vindt dat de organisaties gebruik moeten maken van beveiliging door het Afghaanse leger en de politie. Volgens de NAVO-missie, de ambassades en de hulporganisaties zijn die echter nog niet goed genoeg ontwikkeld.