Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

30 jaar cel in parachutezaak

Een rechtbank in het Belgische Tongeren heeft de 26-jarige Els Clottemans gisteren veroordeeld tot dertig jaar cel voor de ‘parachutemoord’. De openbare aanklager had levenslang geëist. De jury moest antwoord geven op de vraag of ze ‘in gemoede’ overtuigd was van haar schuld. Clottemans heeft altijd ontkend en technisch bewijs is er niet. Ze kan niet in beroep gaan, omdat de Belgische wet dat niet toestaat. Ze kan enkel in cassatie gaan als er een vormfout in het proces is, of naar het Europees Hof in Straatsburg stappen. In België leidde het proces tot een discussie over de voor- en vooral nadelen van juryrechtspraak. Bij rechtszaken over moord en doodslag beslist in België een jury van burgers, die door het lot zijn aangewezen. Critici zeggen dat juryleden makkelijker beïnvloedbaar zijn door advocaten en aanklagers dan rechters. (NRC)