Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Oncologie

Wetenschap kort

Gemanipuleerde muis neemt licht waar via ogen én neus

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een muis die licht niet alleen ziet, maar ook ruikt. Zo kondigde Harvard zijn nieuwste genetisch gemanipuleerde proefdier aan. De muizen zijn gebruikt voor een Amerikaans-Indiaas experiment dat deze week online in Nature Neuroscience verscheen.Dat de proefmuizen licht ‘roken’, zullen ze zelf niet gemerkt hebben. Voor de proef zijn 101 muizen eerst verdoofd. Via een gat in de schedel werden elektroden in hun brein geprikt; een beamer scheen er een straaltje blauw licht op. Een pufapparaat blies 42 verschillende geuren over de liggende muizen. Bij de dieren was een eiwit ingebouwd waarmee een bepaalde alg blauw licht waarneemt in de zenuwcellen die de neus met de hersenen verbinden. Die werden daardoor lichtgevoelig. De beamer liet met lenzen en spiegels nette blauwe stralen op het geurcentrum van het muizenbrein vallen. Met licht zijn zenuwcellen specifieker te activeren dan met geur, aldus de onderzoekers in Nature Neuroscience. Zo konden ze de precieze ligging van cellen in het geurcentrum bepalen.

Caraïbisch koraal verbleekt door hitte

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Caraïbische koraalriffen hebben dit jaar ernstig te lijden van hoge temperaturen. In een nieuwsbericht op de website van Science meldde bioloog Nancy Knowlton vrijdag dat het koraal in Panama ‘nooit eerder’ zo aan het verbleken was. Bij hoge temperaturen verdwijnen de algen uit het koraal, waardoor het wit wordt (bleaching). Door het verdwijnen van de algen kunnen koralen afsterven. Het Amerikaanse instituut NOAA waarschuwt voor waarschijnlijke sterfte in grote delen van het Caraïbisch gebied. Met name de eilanden bij Venezuela (waaronder Aruba, Bonaire en Curaçao) lopen aanzienlijk gevaar. De watertemperatuur in het gebied is al het hele jaar abnormaal hoog. In 2005 raakte het Caraïbisch koraal ook al sterk aangetast.

Online test naar borstkankerrisico

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Met een nieuwe online vragenlijst kunnen vrouwen snel zelf onderzoeken hoeveel risico ze lopen op het krijgen van erfelijke borstkanker. De test is ontwikkeld door het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie in Nijmegen. Risicofactoren zijn borst- en eierstokkanker in de naaste familie, het krijgen van deze kankers op jongere leeftijd en het krijgen van kanker in beide borsten. De test stelt geen diagnose maar adviseert ‘risicogevallen’ naar de huisarts te gaan. Een op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker; 5 procent van hen heeft een erfelijke variant. De samenstellers van de test willen mensen enerzijds geruststellen en anderzijds bewust maken van erfelijke factoren.