Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Vlekkeloos uitgevoerde pulp

The Town

Regie: Ben Affleck. Met: Ben Affleck, Rebecca Hall, Jeremy Renner, Jon Hamm. In 44 bioscopen.***

Als acteur werd Ben Affleck nooit de superster die velen zo’n vijftien jaar geleden in hem zagen.

Waarschijnlijk ligt het aan zijn zeurderige uitstraling: niet iemand die je voor je wilt hebben in de rij voor de klachtenbalie.

Dat Affleck zichzelf in 2007 heruitvond als regisseur bleek een verstandige carrièrestap. Zijn debuutfilm met broer Casey in de hoofdrol was het prachtig ambivalente Gone Baby Gone, over een kidnapzaak die misschien beter niet had kunnen worden opgelost.

Afflecks vervolg The Town is eveneens in Boston gesitueerd, de stad waar hij opgroeide. De film kampt met twee handicaps: een voorspelbaar pulpscenario en Ben Affleck zelf in de hoofdrol. En toch consolideert hij zijn status als regisseur.

The Town speelt in de Ierse wijk Charlestown, waar rond een zware gevangenis een hechte, gesloten wijk ligt die zo rijk is aan roofovervallers als Silicon Valley aan programmeurs. Het is een vaardigheid die van vader op zoon wordt doorgegeven.

Zo is Doug MacRay (Affleck), zoon van een gedetineerde bankovervaller, na een mislukt avontuur als ijshockeyer het meesterbrein geworden van een bende die perfect geplande, bloedeloze bankovervallen uitvoert. Als zijn gemaskerde bende tijdens zo’n actie even bankmedewerker Claire Keesey (Rebecca Hall) gijzelt, vreest MacRay achteraf dat ze te veel gezien heeft. Hij maakt contact met Claire om haar uit te horen en valt voor haar terwijl FBI-agent Frawley (Jon Hamm van Mad Men) hem op de hielen zit en zijn bende wantrouwig toekijkt.

Het levert een solide bankovervalfilm op.

Uiteraard wordt MacRay verscheurd tussen loyaliteit aan zijn maten en liefde voor Claire. Hij beleeft met haar die bewegingloze, door strijklicht gemasseerde seks die alleen in Hollywood wordt bedreven en besluit dan uit de misdaad te stappen. Maar een sinistere, als bloemenwinkelier poserende maffiabaas dwingt hem ‘one last job’ af: je weet hoe zulke klusjes aflopen.

Maar ook pulp kun je vlekkeloos uitvoeren. Want dat doet Affleck, die zijn regietalent bevestigt door fraai gebruik van de locatie, scherpe, plausibele choreografie van overvallen en achtervolgingen en een precieze schets van het Ierse milieu waarin MacRay en zijn bende opereren. Vermelding verdient Jem, de met The Hurt Locker pas echt doorgebroken Jeremy Renner. Jem is zo’n beste vriend tegen wil en dank, gespeeld met een intrigerend mengsel van aanhankelijkheid, onderhuidse agressie en onvoorspelbaarheid. Renner alleen maakt The Town al het bezoeken waard.

Coen van Zwol