Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Politiek

Talibaan-infolijn

Nooit geweten dat de Talibaan een officiële woordvoerder hebben, maar de Volkskrant belde er dit weekend gewoon mee, wat de kop opleverde: ‘Taliban waarschuwen nieuw kabinet Nederland.’

„Goedemorgen, Tá-libaan, waarmee kan ik u hélpen?”

„Ja hallo, Volkskrant hier. Ik wilde weten of u nog van plan bent om aanslagen te plegen in Nederland, naar aanleiding van de gedoogst…”

„Sorry, maar voor geplande aanslagen moet u bij onze afdeling voorlichting zijn. Ik zie alleen meneer Zabiullah Mujahed op het momént even niet op z’n plek... Kán hij u later terugbellen? Ís goed, ís goed. Goedemiddag!”

Dan de Amerikanen. Die geven tot eind januari een ‘travel alert’ aan reizigers naar Europa, omdat Al-Qaeda er rottigheid wil uithalen. Geen negatief reisadvies, maar een stap daaronder: oppassen geblazen. Wat moeten we daarmee, behalve toeristeninkomsten derven? Is er werkelijk een reële dreiging, of is het een gewiekste oproep tot protectionisme, om de Amerikanen in eigen land op vakantie te laten gaan? Of worden hun geesten rijp gemaakt voor een casus belli, bijvoorbeeld voor een militaire operatie tegen Iran?

We weten het niet, en zolang de media al die vage geruchten en halve waarschuwingen larger than life blijven verspreiden, is er maar één iemand die in z’n vuistje lacht: Osama bin Laden. Die buldert het uit, om al die gratis advertentieruimte, gevuld door westerlingen die zich onverstoorbaar inzetten voor zijn hoofddoelstelling: angst verspreiden.

„Ja, met de Tálibaan, daar bén ik weer. Nou, ik heb het even nagevraagd, en op zích komt Nederland niet voor een aanslag in áánmerking, want we hebben momenteel onze handen vól aan alles. Maar we hebben ook even goed gekeken naar wat u ons vertelde, over die gedoogsteun van die anti-islampartij, en daarom kunnen we u toezeggen dat we uw land en uw nieuwe regering goed in de gaten gaan houden. We kunnen niets garanderen, maar meneer Mujahed belooft dat áls er moslimvijandige wetgeving komt, dat we dan zullen zien of we een gaatje kunnen vinden. Kunt u daar wat mee?”

„Bedankt, ik zal het opschrijven.”

Christiaan Weijts