Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Sven Kramer slaat begin van schaatsseizoen over

Sven Kramer doet dit najaar niet mee aan de NK afstanden en de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen. De olympisch kampioen op de vijf kilometer van Vancouver licht zijn besluit later vanochtend toe, maar bekend was al dat Kramer (24) zich na de Olympische Winterspelen moeilijk kan motiveren voor het nieuwe seizoen. Hij had na afloop van het olympische seizoen al besloten het rustiger aan te doen.

„Het plan is in elk geval minder te rijden”, zei Kramer vorige maand tegen de NOS. „Ik ga kijken hoe het gaat. Als ik me goed voel iets meer, als ik me niet goed voel niet. Het was elk weekend stress, ik moest gewoon winnen. Ik wil het dit jaar iets anders benaderen, ook met het oog op de toekomst.”

Kramer kende een bewogen olympisch jaar, waarin hij zwaar favoriet was voor drie gouden medailles in Vancouver. Hij bleef echter steken bij ‘slechts’ één keer goud, op de vijf kilometer. De veelvoudig wereldkampioen kreeg veel meer aandacht door de ‘zekere’ gouden medaille die hij misliep op de Richmond Olympic Oval: op de tien kilometer stuurde zijn coach Gerard Kemkers hem naar de verkeerde baan, waardoor hij werd gediskwalificeerd. Op de ploegachtervolging greep hij uiteindelijk nog brons.

Ondanks de blunder van Kemkers ging Kramer verder met zijn coach. Maar de TVM-ploeg onderging afgelopen zomer een flinke metamorfose, mede geïnitieerd door Kramer, die achter de schermen had gepleit voor een frisse wind.

De miljoenenploeg rond Sven Kramer en Ireen Wüst nam afscheid van de oudgedienden Erben Wennemars, Renate Groenewold, Carl Verheijen, Paulien van Deutekom en de jonge allrounder Koen Verweij. Nieuwkomers zijn Remco Olde Heuvel, de broer van Kramers vaste sparringpartner Wouter, Jan Blokhuijsen, Simon Kuipers en Jorien Voorhuis. Ook de begeleidingsstaf kent een aantal nieuwe gezichten, onder wie dat van assistent-coach Bart Veldkamp, naast hoofdcoach Kemkers.