Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Sport kort

Coach Frank Rijkaard vertrekt bij slecht draaiend Galatasaray

Istanbul. Trainer Frank Rijkaard vertrekt als coach van de Turkse voetbalclub Galatasaray. Coach en club zeiden gisteren na onderling overleg uit elkaar te gaan. Galatasaray kent een uiterst teleurstellend seizoen en staat na acht speelronden negende. In augustus liep de club de Europa League mis door verlies tegen Karpati Lviv uit Oekraïne. Rijkaard was samen met assistent Johan Neeskens bezig aan zijn tweede seizoen bij de Turkse club. Rijkaard werkte eerder als bondscoach van Oranje, was trainer van Sparta en van Barcelona. Met die laatste club won hij twee landstitels en de Champions League. Samen met Rijkaard vertrekt ook assistent Neeskens bij de club uit Istanbul. (Reuters, ANP)

Ook Engeland wil WK hockey in 2014

Lausanne. Nederland krijgt concurrentie van Engeland bij het binnenhalen van de organisatie van het WK hockey voor mannen en vrouwen in 2014. De Internationale Hockey Federatie FIH maakte gisteren bekend dat beide landen zich kandidaat hebben gesteld. Nederland wil het evenement in Den Haag organiseren. De FIH evalueert de komende weken de biedingen van beide landen. De federatie beslist tijdens het congres van 6 tot en met 14 november in Montreux wie het WK voor mannen en vrouwen mag organiseren. (ANP)

FIFA wil binnen 1 tel weten of doelpunt telt

Newport. De FIFA wil bij het invoeren van doellijntechnologie binnen één seconde kunnen zien of er een geldig doelpunt is gemaakt. Dat is een van de eisen van de leden van spelregelcommissie IFAB. Die commissie kwam maandag bijeen in Wales. Verder wil de FIFA dat het wel of niet toekennen van een doelpunt alleen kenbaar wordt gemaakt aan de arbitrage. De FIFA wil daarmee voorkomen dat beelden op grote schermen in het stadion zorgen voor commotie. (ANP)

Haase verliest van Wawrinka in Zweden

Stockholm. Robin Haase is er gisteren niet in geslaagd de derde ronde van het ATP-toernooi in Stockholm te bereiken. De nummer 68 van de wereld kwam tegen de als vijfde geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka net tekort: 5-7, 7-6 (6) en 4-6. Haase was tegen de nummer 21 van de wereld zeker niet de mindere. Het enige wat hij zich kon verwijten is dat hij, net als in de eerste ronde, slordig met zijn breekkansen omging. Wawrinka benutte zijn mogelijkheden wel en trok zo de partij naar zich toe. Haase was in Stockholm nog de enige Nederlander in het enkelspel. In de eerste ronde ging Thomas Schoorel al onderuit. (ANP)

Vinokoerov ontloopt miljoenenboete

Lausanne. Wielrenner Alexandr Vinokoerov hoeft geen boete van 1,2 miljoen euro te betalen aan de wielerfederatie UCI. Dat heeft het sportarbitragehof CAS gisteren besloten. De UCI wilde van de Kazachse renner een jaarsalaris vorderen omdat hij tijdens de Ronde van Frankrijk van 2007 op bloeddoping was betrapt. Vinokoerov had volgens de UCI een verklaring getekend die een dergelijke straf mogelijk zou maken. Het CAS besliste echter dat dat juridisch gezien niet mogelijk is. Vinokoerov werd twee jaar geschorst. Dit jaar maakte hij zijn rentree in de Tour en won direct een etappe. (DPA, ANP)

Oprichter Amstel Gold Race overleden

Nieuwegein. De oprichter van de Amstel Gold Race en voormalig ploegleider van de Amstel-wielerploegen Herman Krott is overleden. Krott gold ook als één van de drijvende krachten achter het Amsterdamse wielrennen en wordt gezien als ontdekker van grote renners als Peter Post en Gerrie Knetemann. Hij wilde in 1966 in Nederland een koers organiseren die vergelijkbaar was met de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het resultaat was de Amstel Gold Race. Herman Krott is 79 jaar geworden. (ANP)