Robert Mugabe kiest de échte winnaar van Big Brother in Afrika

Voor de winnaar van de grote finale van Big Brother Africa lag afgelopen zondag 200.000 dollar (142.000 euro) klaar. Maar de nummer twee, de Zimbabweaan Munyaradzi Chidzonga, hield uiteindelijk liefst 300.000 dollar aan het pan-Afrikaanse televisieprogramma over. Met dank aan zijn president Robert Mugabe, die ervan overtuigd is dat met de stemmen is gesjoemeld.

Niet de Zimbabweaan, maar een Nigeriaanse deelnemer werd zondag tot winnaar uitgeroepen. Meteen na de uitzending vroeg het kantoor van Mugabe de opnames op bij het Zuid-Afrikaanse televisienetwerk M-Net. De sms-verkiezing was, zo meldden zegsmannen van de president, „niet vrij en eerlijk” verlopen. Zakenmannen die banden hebben met Mugabes partij Zanu-PF, haalden drie ton bij elkaar om de nummer twee bij terugkeer uit het Zuid-Afrikaanse Big Brother-huis te fêteren.

De 24-jarige Munyaradzi Chidzonga, bijgenaamd ‘Diamond Boy’, was het beste dat president Mugabe in lange tijd was overkomen. Na een verkiezingsnederlaag in 2008 behield Mugabe met zwaar geweld het presidentschap, maar sinds vorig jaar werkt hij tegen zijn zin samen in een regeringscoalitie met zijn veel populairdere rivaal Morgan Tsvangirai. Chidzonga bleek echter een Mugabe-fan. In de in heel Afrika uitgezonden televisiebeelden sprak hij de wens uit de 86-jarige dictator ooit eens te mogen ontmoeten.

Die droom kwam uit. Bij terugkeer in Zimbabwe werd Chidzonga gisteren meteen naar Mugabes ambtswoning gereden. Behalve het geldbedrag kreeg hij ook een door de president gesigneerde miniatuurvlag. Dankzij „mannen als president Mugabe” is Zimbabwe „de beste plaats van de wereld”, verklaarde Chidzonga volgens de staatskrant The Herald.

Mugabe prees Chidzonga volgens de krant als voorbeeld voor de jeugd van Zimbabwe. „Dit is wat we willen zien van onze jeugd: dat we meer kunnen dan alleen politiek.”

Big Brother Africa kwam eerder dit jaar ook al in het nieuws toen de Oegandees Hannington Kuteesa, live op televisie de Zuid-Afrikaanse Lerato Sengadi, een vrouw, een klap gaf. De Oegandees werd daarop uit het programma verwijderd.