Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Politie, pooiers, prostitutie en EU-parlementsleden

Scene uit de film Slovenian Girl (2010) Foto: Amstelfilm
Scene uit de film Slovenian Girl (2010) Foto: Amstelfilm

Slovenian Girl

Regie: Damjan Kozole. Met: Nina Ivanisin, Peter Musevski, Uros Furst.In: 5 bioscopen.***

Het is 2008. Het net tot de EU toegetreden Slovenië is tijdelijk voorzitter van de EU.

In een vermoeiende running gag van Slovenian Girl rijden er steeds konvooien met EU-parlementsleden door hoofdstad Ljubljana die het verkeer danig ontregelen.

Studente Engels Aleksandra (sterke rol van Nina Ivanisin) ziet haar kans schoon wat te verdienen aan het hoge bezoek. Ze adverteert als Slovenka (‘Sloveens Meisje’) en belooft discretie. Wanneer ze een Duits parlementslid bezoekt, blijkt hij te veel viagra te hebben geslikt en overlijdt aan een hartaanval. Dan heb je de poppen aan het dansen.

Aleksandra krijgt de politie achter zich aan, maar ook criminelen die haar in hun ‘vrouwenbestand’ willen inlijven. Ze vlucht naar haar geboortedorp Krsko, waar haar neerslachtige vader zijn dagen slijt met drank en een basgitaar.

In Slovenian Girl is Aleksandra de metafoor voor moralistische kritiek op het kapitalisme. Dat heeft weinig goeds gebracht. Slovenië prostitueert zichzelf en levert zich uit aan pooiers. De jeugd gaat zich te buiten aan gewetenloos winstbejag, de ouders zitten apathisch aan het verleden vast. Een bekend verhaal.

André Waardenburg