Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Onderwijs

Nederland kort

Terpstra: flinke imagoschade hbo’s door inspectierapport

Den Haag. Het hoger beroepsonderwijs heeft flinke imagoschade opgelopen door de commotie rond alternatieve afstudeertrajecten voor langstudeerders. „Het beeld is gecreëerd dat de kwaliteit van het hbo onder druk staat”, aldus Doekle Terpstra, de voorzitter van de HBO-raad, gisteren. Hij reageert daarmee op de dinsdag verschenen tussenrapportage van de Onderwijsinspectie waarin staat dat 34 van de 99 hogescholen en universiteiten nader tegen het licht worden gehouden. Deze instellingen hebben of hadden voor een of meer opleidingen alternatieve afstudeertrajecten. De toezichthouder begon zijn studie nadat deze zomer bekend was geworden dat bij de opleiding media & entertainment management van INHolland via een alternatieve afstudeerroute diploma’s waren uitgereikt aan trage studenten. (ANP)

Pastoor mag kerkklok niet vroeg luiden

Breda/Tilburg. De Tilburgse pastoor Harm Schilder mag de klok van zijn Margarita Mariakerk niet ongedempt elke werkdag om 07.15 uur luiden voor het vroege gebed. De bestuursrechter in Breda heeft dat gisteren bepaald, in de zaak die de pastoor tegen de gemeente Tilburg had aangespannen. De strijd tussen de pastoor enerzijds en de omwonenden en de gemeente anderzijds duurt inmiddels vier jaar. Een eerdere procedure werd door de pastoor gewonnen. Vorig jaar scherpte de Tilburgse gemeenteraad de regels aan en zei hij dat het luiden van de klok tot 07.30 uur niet harder mag zijn dan 80 decibel. De raad was volgens de rechtbank bevoegd regels te maken voor het geluidsniveau. De rechtbank is het niet eens met de pastoor dat beperking van het geluid belijdenis van godsdienst onmogelijk maakt. De pastoor heeft de regels overtreden en het college heeft terecht opgetreden, aldus de uitspraak. (ANP)

In 2007 was de pastoor al te gast bij Pauw & Witteman. Bekijk het item via nrcnext.nl/links

Illegale handel in munitie zeer lucratief

Enschede. Het illegaal verhandelen van munitie lijkt in Nederland een „buitengewoon aantrekkelijke criminele activiteit” te zijn. Munitie is voor personen met een vergunning voor ongeveer een kwartje per kogel legaal te koop bij de wapenhandel, maar brengt op de illegale markt wel 2,50 tot 3 euro per stuk op. Kwaadwillende verlof- en aktehouders hebben vrij spel bij het wegsluizen van munitie vanuit het legale naar het illegale milieu, stelde onderzoeker Marsha de Vries van het Instituut voor Maatschappelijke Veiligheidsvraagstukken gisteren. Alleen leden van een schietvereniging met een vergunning, een zogeheten verlof, en jagers met een akte mogen munitie kopen. Controle van dergelijke privéwapenkluizen door de politie is niet vastgelegd in het strafrecht. (ANP)