Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Arbeidsmarkt

Integratie ABN Amro en Fortis weer vertraagd

De integratie van de staatsbanken ABN Amro en Fortis loopt opnieuw vertraging op. Een deel van het Fortis-personeel heeft bezwaren tegen de invoering van een nieuwe cao, zo bevestigen FNV Bondgenoten en de CNV Dienstenbond.

De termijn voor een stemming over de nieuwe cao is met twee weken verlengd. „Misverstanden” over de salaris- en pensioenregeling en „kritische vragen” van voormalig Fortis-medewerkers zijn de oorzaak van het uitstel, zo luidt de verklaring binnen vakbondskringen. ABN Amro bevestigt de vertraging. „We vinden het belangrijk dat iedereen goed geïnformeerd is en weloverwogen zijn stem kan uitbrengen”, aldus een woordvoerder van ABN Amro.

De invoering van een nieuwe geharmoniseerde cao bij de nieuwe staatsbank ligt gevoelig omdat de bestaande ABN Amro-cao als uitgangspunt is genomen voor alle personeelsleden. De voormalig Fortis-medewerkers worden in deze arbeidsovereenkomst „gevlochten”. Daardoor verliezen zij een deel van hun (variabel) loon in ruil voor een betere pensioenregeling.

Dit zorgt voor onrust en ongenoegen. „Het merendeel van de oud-Fortis-medewerkers dat tot nu toe zijn stem uitbracht, keurde het principeakkoord voor een nieuwe cao af”, zegt Carla Kiburg, bestuurder bij FNV Bondgenoten. Uit informatiesessies die de bonden afgelopen week organiseerden, bleek dat er nog veel onduidelijkheid is over de nieuwe arbeidsvoorwaarden, vooral bij oud-Fortis-medewerkers.

„Veel leden aarzelen ook om hun stem uit te brengen”, aldus Sandra Hendriks, bestuurder bij CNV Dienstenbond. De uiterste datum van de stemming, aanvankelijk vrijdag aanstaande, wordt nu verplaatst naar 5 november.

ABN Amro telt circa 30.000 personeelsleden, eenderde van hen komt van Fortis.