Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Geen 130 km/uur

De plannen om de maximumsnelheid te verhogen tot 130 km per uur hebben weinig zin. Een test met de routeplanner van de ANWB maakt dit duidelijk. Volgens deze planner is de afstand van bijvoorbeeld Middelburg naar Groningen 353 kilometer. Als je aanneemt dat je de hele route met een snelheid van 120 km/uur zou kunnen rijden, heb je 2 uur en 56,5 minuten nodig. Met een snelheid van 130 km per uur heb je 2 uur en 43 minuten nodig: een verschil van 13,5 minuten op een reistijd van bijna 3 uur. Volgens de routeplanner heb je 3 uur en 31 minuten nodig en de tijdwinst zal bij een maximumsnelheid van 130 km per uur, in verband met de wegdelen met lagere maximumsnelheden, nog kleiner zijn dan 13,5 minuten. Het is mij volkomen onduidelijk waarom die snelheid verhoogd moet worden.

Jan de Josselin de Jong

Dordrecht