Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Een nieuwe Batoerina?

imagesMoskou heeft sinds vrijdag een nieuwe burgemeester, de 52-jarige Sergej Sobjanin, een trouwe vazal van premier Poetin. Zijn benoeming moet vandaag nog even door de Moskouse Doema worden goedgekeurd, maar iedereen weet dat die stap alleen voor de vorm is, want de Doema doet nu eenmaal alles wat het Kremlin wil. Dat kun je vandaag onder meer opmaken uit het feit dat de Doema vanmiddag om twaalf uur nog over de benoeming moet stemmen, maar dat desalniettemin op en rond het stadhuis alle voorbereidingen worden getroffen voor de inauguratie om zes uur vanavond, die niet onderdoet voor die van de president.

Intussen maken de meeste Moskovieten zich niet druk over de nieuwe burgemeester. ,,De ene dief volgt de andere op, zo gaat het in ons land nu eenmaal altijd”, zei mijn vriend Sergej Michajlovitsj, toen ik hem vorige week feliciteerde met zijn 63ste verjaardag. Toen zijn moeder Aleksandra Ivanovna vervolgens begon te roepen dat ze aan Loezjkov wel haar extra pensioen dankte, corrigeerde hij haar: ,,Dat pensioen dankt u helemaal niet aan Loezjkov. Het was al ingevoerd onder zijn voorganger Popov.”

Sobjanin lijkt een wat saaie bureaucraat, maar is ongetwijfeld een efficiënte manager, die dankzij het leiden van de presidentiële staf precies weet wat hij wel en niet mag doen. Van Medvedev heeft hij opdracht gekregen het fileprobleem en de corruptie in de stad te gaan bestrijden, maar aangezien iedereen weet dat dit niet mogelijk is, zal hij zich vooral gaan richten op de herverdeling van de zakenbelangen in Moskou. In de hoofdstad gaat tenslotte 60 procent van de Russische economie om. Nu al wordt gezegd dat oligarch en Poetinvertrouweling Roman Abramovitsj, die als een van de leidende figuren in de coup tegen Loezjkov geldt, de komende tijd een belangrijke rol bij die herverdeling gaat spelen.

Interessant is  dat de vrouw van Sobjanin, Irina Roebintsjik, in zakelijk opzicht erg op Irina Batoerina lijkt. Als directeur en eigenaar van het bouwbedrijf Aerodromdostroj heeft ze de hele stad Tjoemen (waar zij en haar man vandaan komen) geasfalteerd. De trottoirs zijn daarbij voorzien van stoepranden van duur marmer. Tjoemen, althans het centrum van de stad, zal ongetwijfeld erg chique ogen.

Ook heeft haar bedrijf de eerste peregod (onderdoorgang) in die stad gebouwd, die officieel maar 280 miljoen roebel kostte, maar uiteindelijk ergens tussen de 580 en 970 miljoen is uitgekomen.

In Moskou valt nog altijd veel goeds te doen op het gebied van asfaltering en wegenaanleg. Gouden tijden dus voor mevrouw Roebintsjik. Het enige jammere is dat Sobjanin en zijn vrouw al enige jaren gescheiden leven. Roebintsjik zou al enkele jaren in het buitenland wonen. Voor het ophouden van de befaamde Russische façade woont ze vanavond wel de inauguratie bij.

Ex-burgemeester Loezjkov is gisteren begonnen met zijn colleges aan de faculteit Stadsplanning aan de Moskouse Staatsuniversiteit. Op de radio hoorde ik een kort verslag: het eerste college was slaapverwekkend saai. Studenten dutten weg en keken voortdurend op hun horloge of telefoon. Ik ben benieuwd of hij vanavond bij de inauguratie is.

.