Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

Een hart onder de riem voor de neurotische nerd

Scene uit de film The Switch (2010) Jason Bateman Ph: Macall Polay ©2010 Baster Productions, LLC. All Rights Reserved.
Scene uit de film The Switch (2010) Jason Bateman Ph: Macall Polay ©2010 Baster Productions, LLC. All Rights Reserved. Photo Credit: Macall Polay

The Switch

Regie: Josh Gordon en Will Speck. Met: Jennifer Aniston, Jason Bateman, Patrick Wilson, Jeff Goldblum. In: 55 bioscopen.***

Omdat voor de 40-jarige, alleenstaande Kassie de tijd dringt, besluit ze tot kunstmatige inseminatie. Waarna er iets misgaat met het potje sperma, denkt ze dat zaaddonor Roland de vader van haar zoontje Sebastian is.

The Switch wordt verkocht als komedie met Jennifer Aniston in de hoofdrol. Daar gaan twee dingen mis, want eigenlijk is het een behoorlijk serieuze film die eerder draait om Wally (Jason Bateman), haar beste vriend. Hij spreekt de voice-over, blikt terug op zijn leven en het moment dat hij het potje van spermadonor Roland (Patrick Wilson) omgooit en dat in arren moede vult met eigen zaad. Iets wat hij vreemd genoeg prompt verdringt.

Wally is het tegenbeeld van de opgewekte, sportieve Roland: slecht gekleed, neurotisch, hypochondrisch, zwartgallig en vol verlatingsangst. Als Kassie na zeven jaar elders terugkeert in New York, duurt het niet lang voordat Wally doorkrijgt dat haar zoontje wel erg op hem lijkt. Moet hij de wisseltruc opbiechten?

The Switch steekt de licht autistische, neurotische nerd een hart onder de riem: een type dat zelden aandacht krijgt in Hollywood.

André Waardenburg