DNB laat pensioen bij fonds PME nu met rust

De toezichthoudende Nederlandsche Bank (DNB) gaat het pensioenfonds van de Metalektro niet dwingen om op korte termijn de pensioenrechten van 680.000 gepensioneerden en werknemers te verlagen.

Dat schrijft het fonds bij zijn vanochtend gepubliceerde resultaten over het derde kwartaal. Daarmee is een dreigende aantasting van het vertrouwen in het fonds en de hele Nederlandse pensioenwereld voorlopig afgewend.

De reactie van DNB komt op een moment dat alle grote pensioenfondsen een verbetering van hun financiële positie melden dankzij gunstige beleggingsopbrengsten en de gestegen rente.

Het Metalektrofonds is veruit het grootste van veertien pensioenfondsen die zich volgens DNB moeten beraden op drastische maatregelen om uit hun financiële sores te komen. De andere fondsen zijn aanzienlijk kleiner.

De Nederlandsche Bank is volgens PME met wat kritische opmerkingen akkoord gegaan met een brief van PME dat de pensioenrechten nu niet verlaagd hoeven te worden. PME boekte in het derde kwartaal dankzij de dalende rente een rendement van 7,5 procent. PME belegt meer dan de helft van zijn totale beleggingen van 24 miljard euro in effecten met een vaste rente. Wanneer de rente daalt, stijgt de waarde van deze effecten. De verhouding tussen beleggingen en de pensioenverplichtingen (de zogeheten dekkingsgraad) steeg in september met 3 procentpunt naar 94 procent. Dat betekent dat PME voor elke euro toegezegd pensioen 94 cent vermogen bezit. Deze dekkingsgraad moet minimaal 105 procent zijn.

De dekkingsgraad van ABP (het fonds voor ambtenaren en leraren) steeg in september met 6 procentpunt naar 94 procent. Het Zorg en Welzijnfonds komt op 98 procent, het Metaal en Techniekfonds op 89 procent, het Bouwnijverheidsfonds op 102 procent en het TNT Pensioenfonds op 104 procent.