Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Grondstoffen

Deze komt China niet uit

A man works at the site of a rare earth metals mine at Nancheng county, Jiangxi province October 20, 2010. China on Wednesday denied a report that the government plans to slash export quotas of rare earth metals next year, seeking to ease international jitters about China's stranglehold on supplies. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: ENERGY SOCIETY BUSINESS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
A man works at the site of a rare earth metals mine at Nancheng county, Jiangxi province October 20, 2010. China on Wednesday denied a report that the government plans to slash export quotas of rare earth metals next year, seeking to ease international jitters about China's stranglehold on supplies. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: ENERGY SOCIETY BUSINESS) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA REUTERS

Een zak vol zeldzame en waardevolle metalen. Deze Chinese mijnwerker, werkzaam in de mijnen bij de stad Nanchang in de provincie Jiangxi in Oost-China, lijkt er niet zo gelukkig mee.

China wel. Dolgelukkig. Want als het aan de Chinese regering ligt blijven metalen als yttrium, scandium en neodymium zoveel mogelijk binnen de landsgrenzen.

Het land verlaagt de exportquota van deze metalen in 2011 met 30 procent, nadat drie maanden geleden die quota ook al met 72 procent daalde. Waardoor de prijs van die metalen inmiddels met 720 procent is gestegen. De kassa’s rinkelen.

En vorige maand nog blokkeerde het Chinese ministerie van handel de uitvoer met Japan. Tot grote woede van dat land.

De grondstoffen worden namelijk gebruikt bij de productie van bijvoorbeeld mobiele telefoons, televisieschermen en hybride auto’s en als er een sector is waar Japan geld aan verdient dan is het die wel. De Japanners betichten China er dan ook van de exportquota te gebruiken als een politiek instrument.

China zegt overigens de maatregelen wel te moeten treffen omdat anders de voorraden uitgeput raken. Maar grondstofanalisten zeggen dat er nog meer dan genoeg in de grond zit. Met als gevolg dat niet alleen Japan boos is, maar ook Taiwan, Korea en de VS. Protectionisme zeggen ze. En Amerika legt de maatregel bovendien uit als een signaal dat de opmars van China allerminst zo harmonieus en vredelievend is als Peking doet voorkomen.