Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Voetbal

Arnautovic kwelt Twente

FC Twente speelde gisteren gelijk tegen Werder Bremen.

Uitgerekend aanvaller Marko Arnautovic, oud-speler van FC Twente, maakte de gelijkmaker voor de Duitsers.

FC Twente heeft in groep A van de Champions League de kans laten liggen afstand te nemen van Werder Bremen. Het weinig enerverende duel in de Veste eindigde in 1-1.

Het was gisteravond voor de toeschouwers in Enschede ruim een half uur een weerzien met Marko Arnautovic. Hij maakte geen deel uit van het basisteam, maar betrad het veld van zijn oude club in de 59ste minuut, begeleid door een striemend fluitconcert. De zoon van een Oostenrijkse vader en Servische moeder werd ruim een jaar geleden door FC Twente verhuurd aan Internazionale maar kon daar geen transfer afdwingen. Deels door een voetblessure, deels door zijn grillige gedrag. Afgelopen zomer werd de aanvaller door Twente overgedaan aan Werder Bremen voor 7 miljoen euro. Een jaar eerder, toen ook Chelsea interesse had, was Arnautovic nog het dubbele waard.

Arnautovic verkondigde in 2009 stellig dat hij het wel even zou gaan maken in Milaan, maar de speler lijkt wel vaker aan hoogmoedswaan te lijden. Het werden bij Inter niet meer dan drie invalbeurten. In de druk bezochte discotheken van de Noord-Italiaanse stad bracht hij meer tijd door. Zijn soms recalcitrante gedrag wijt hij aan zijn jeugd toen hij met straatbendes delen van Wenen onveilig maakte. In de eredivisie liet hij als voorganger van Bryan Ruiz een goede indruk achter. In het seizoen 2008-2009 maakte Arnautovic twaalf treffers. De trainers van FC Twente kregen het evenwel vaak met hem aan de stok, voor de moeder van het gastgezin waar hij onderdak had, was hij een plaag.

Bij Werder werd het enfant terrible met zijn sterallures verschillende keren weggestuurd van de training. Arnautovic deelde bovendien in de malaise van de slechte seizoenstart. Het is niet in zijn voordeel dat de Noord-Duitse ploeg zonder echte vleugelaanvallers speelt. Bremen staat op de elfde positie in de Bundesliga, overigens met een gelijk aantal punten als Bayern München (elf), leed een smadelijke nederlaag tegen Hannover ’96 (4-1) en werd in de Champions League weggespeeld door Internazionale (4-0). Arnautovic revancheerde zich vorige week in het nationale elftal van Oostenrijk. Tegen Azerbajdzjan maakte hij twee van de drie treffers en tegen België één. Gisteravond kon hij in de tweede helft zijn kunsten vertonen in de Veste als vervanger van Almeida. En uitgerekend hij maakte de gelijkmaker voor Werder Bremen. Arnautovic juichte daarbij niet.

Twente-trainer Michel Preud’Homme koos voor Denny Landzaat op het middenveld als aangever van spits Marc Janko. Dit ten koste van Luuk de Jong. Landzaat kon niet zijn stempel drukken op het duel. Twente bouwde traag op en werd voornamelijk gevaarlijk bij hoge ballen van Theo Janssen.

De plannen van Preud’Homme dreigden al in het begin van het duel te worden verstoord. In de twaalfde minuut soleerde Bryan Ruiz over de as van het veld. Zijn schot ging rakelings naast. Maar hij blesseerde zich daarbij en moest met een pijnstiller verder spelen. Tien minuten later raakte Twente toch een speler kwijt. De geroutineerde verdediger Peter Wisgerhof moest naar de kant met een blessure, Rasmus Bengtsson was zijn vervanger.

In die fase van de wedstrijd werd FC Twente steeds meer teruggedrongen op eigen helft. De eerste kans kreeg Werder echter toen Twente een voorwaartse beweging maakte. Dwight Tiendalli zag een mislukte breedtepass onderschept door Hugo Almeida. De Portugees werd in het strafschopgebied nog net op tijd onschadelijk gemaakt door Bengtsson en doelman Nikolai Michailov. Kort daarna moest Werder zijn keeper vervangen. Tim Wiese verstapte zich bij een voorzet van Nacer Chadli en kon gaan douchen. Hij werd vervangen door Sebastian Mielitz die een paar keer onzeker ingreep. Het leek of Twente daaruit hoop putte en het kreeg kort voor rust enkele kansen.

In de tweede helft probeerde Werder door druk te zetten snel op voorsprong te komen. Bij een actie van Claudio Pizarro, de beste aanvaller aan de kant van de club uit Bremen, greep Bengtsson weer goed in. Het doelpunt viel vervolgens aan de andere kant. Bij een voorzet van Chadli stonden Janko en Janssen plotseling voor het doel van Mielitz. Janko won een duel van een paar verdedigers, Janssen trapte de bal in tweede instantie in het net. Maar Werder kwam tien minuten voor tijd op gelijke hoogte door een oude bekende.